Liki puolella työpaikoista henkistä väkivaltaa

Lähes puolet (47 %) SAK:laisista työntekijöistä on havainnut työpaikallaan henkistä väkivaltaa, ilmenee SAK:n Työolobarometrista, jonka haastattelut TNS Gallup teki helmi–maaliskuussa 2012. Henkiseksi väkivallaksi tutkimuksessa määriteltiin eristäminen, työn mitätöiminen, uhkaaminen, selän takana puhuminen tai muu painostaminen.
02.07.2012 10:00 karhu admin
Henkisen väkivallan havaitseminen SAK:laisten jäsenten keskuudessa on selvästi yleisempää kuin palkansaajilla keskimäärin.

Kuudesta kahdeksaan prosenttiin työpaikoista oli jatkuvasti henkistä väkivaltaa. 38–40 prosentissa työpaikoista oli havaittu joskus henkistä välivaltaa.

Henkisen väkivallan havaitseminen SAK:laisten jäsenten keskuudessa on selvästi yleisempää kuin palkansaajilla keskimäärin. Kaikista suomalaisista työntekijöistä oli vuoden 2010 valtakunnallisen Työ- ja elinkeinoministeriön julkaiseman Työolobarometrin mukaan havainnut 38 prosenttia, mikä on kymmenen prosenttiyksikköä pienempi kuin SAK:n jäsenten keskuudessa.

Vaikutusmahdollisuudet työhön ovat yhteydessä myös henkiseen väkivaltaan. Mitä paremmat vaikutusmahdollisuudet ovat, sitä harvemmin henkilö raportoi henkisestä väkivallasta työpaikallaan.

Reilu kymmenesosa koki väkivaltaa tai sen uhkaa

12 prosenttia SAK:laisista on havainnut väkivaltaa tai sen uhkaa työpaikallaan. Henkilökohtaisesti väkivallan kohteeksi joutuneita oli viisi prosenttia. Heistä kolme viidesosaa oli joutunut väkivallan kohteeksi kerran, loput useammin.

Julkisella alalla työskentelevät ovat joutuneet väkivallan kohteeksi useimmin. Julkisen alan työntekijöistä peräti kuusi prosenttia oli joutunut edellisen vuoden aikana väkivallan tai sen uhan kohteeksi useamman kerran. Tässä suhteessa teollisuus on turvallisin toimiala.

Aino Pietarinen

Viisi vinkkiä väkivallan torjunnasta

 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.