Hallituksessa esillä työeläkkeiden rahoitus

SAK:n hallitus käsitteli tämänpäiväisessä kokouksessaan muun muassa työntekijöiden koulutusoikeutta ja työeläkkeiden rahoitusta koskevia neuvotteluja. Suomen Huippu-urheilijoiden Unioni SHU hyväksyttiin SAK:n jäseneksi.
05.11.2012 13:43
SAK

SAK edellyttää yhdessä jäsenliittojensa ja muiden palkansaajakeskusjärjestöjen kanssa, että raamisopimuksen koulutusoikeus toteutetaan. EK:n hallitus hylkäsi aiemmin syksyllä yhdessä neuvotellun lakiesitysluonnoksen osaamisen kehittämisestä. Tältä osin EK on rikkonut raamisopimuksessa sovittua.

SAK:ssa on valmisteltu toimenpiteitä, joiden avulla työnantajat saataisiin noudattamaan raamisopimusta myös koulutusoikeuden osalta. Toimenpiteitä esittelivät edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa ja järjestöjohtaja Matti Huutola. Toimenpiteet jakaantuvat neuvottelutoimintaan, järjestöllisiin toimiin ja viestintään. Puheenjohtaja Lauri Lyly korosti, että keskeinen kysymys kiistassa on luottamus: voidaanko luottaa siihen mitä on sovittu.

Hallitus kävi keskustelua eri toimenpidevaihtoehdoista, niiden vaikuttavuudesta ja mahdollisuuksista toteuttaa ne. Keskustelussa korostui kysymys EK:n luotettavuudesta sopimuskumppanina ja sopimusjärjestelmän yleinen uskottavuus. Lylyn mukaan keskeinen kysymys on myös, saadaanko koulutusoikeus toteutettua ennen kuin seuraava sopimuskierros käynnistyy.

Vuoden 2013 TyEl-maksu

Neuvotteluja ensi vuoden työeläkemaksusta on käyty tiiviisti ja ne jatkuvat edelleen. Työnantajapuoli on esittänyt TyEl-maksun alentamista vetoamalla työeläkkeiden ns. puskurirahaston ”yliturvaavuuteen” johtuen mm. työkyvyttömyyseläkkeiden määrän vähenemisestä. SAK:n ja muiden palkansaajajärjestöjen lähtökohtana neuvotteluissa on, että kokonaismaksu pidetään sosiaalitupossa sovitulla tasolla ja mahdollisesti liikaa työkyvyttömyyden varalle perittyä rahasto-osuutta siirretään vanhuuseläkkeiden rahoittamiseen.

Hallituksessa sovittiin, että lähtökohtana neuvotteluissa on edelleen sosiaalitupon mukaisten tavoitteiden toteuttaminen vuosina 2013-2015. Tavoitteena on saada neuvottelutulos 8.11. mennessä. 

Palkansaajajärjestöjen ja EK:n esitykset työsuojeluviranomaisten toiminnan kehittämiseksi

Hallitus sai tiedoksi järjestöjen esitykset. Esitysten taustalla on työsuojeluvalvonnan resurssien riittävyydestä ja tarkoituksenmukaisesta kohdentamisesta aiemmin sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) tehty selvitys.

Työmarkkinajärjestöt esittävät seuraavaa:

  • Työsuojeluviranomaisten toiminnan tunnettuutta ja ”brändiä” kehitetään, jotta viranomaiset löydettäisiin nykyistä helpommin.
  • STM:n operatiivista roolia työsuojelutoiminnassa vahvistetaan
  • Tarkastajien toimialue arvioidaan uudestaan
  • Tarkastajien osaamista kehitetään

SAK:n ja STTK:n kasvupoliittinen puheenvuoro

Pääekonomisti Olli Koski esitteli puheenvuoroluonnoksen. Puheenvuoron lähtökohtana on laajapohjainen, koko väestön osallisuuteen perustuva kasvustrategia. Puheenvuoron mukaan talouskasvun edellytyksiä ovat mm. riittävä ja ammattitaitoinen työvoima, hyvä infrastruktuuri ja hyvä työn tuottavuus. Uusien toimialojen lisäksi nykyistä tuotantorakennetta ja perinteisiä toimialoja on kehitettävä jatkossakin. Puheenvuoron mukaan verotus, omistajapolitiikka ja pääomamarkkinat on valjastettava nykyistä paremmin edistämään talouskasvua.

Hallitus kävi evästyskeskustelun luonnoksen sisällöstä. Puheenvuoroa rajataan, täsmennetään ja tarkennetaan keskustelun pohjalta.

Ryhmähenkivakuutuksen neuvottelutulos

Neuvotteluissa sovittiin, että työntekijän ryhmähenkivakuutuksen vuonna 2012 voimassa olleita perussummia ja lapsikorotusta korotetaan 1.1.2013 lukien 2,8 prosenttia. Korotus pyöristetään seuraavaan täyteen kymmeneen euroon. Muilta osin vuonna 2013 sovelletaan samoja ehtoja kuin vuonna 2012.

Hallitus hyväksyi neuvottelutuloksen.

Suomen Huippu-urheilijoiden Unioni SHU:n jäsenyyshakemus

SHU on hakenut SAK:n täysjäsenyyttä. Aiemmin SAK:lla on ollut kolmen SHU:n pelaajayhdistyksen kanssa yhteistyösopimus. Hallitus käsitteli jäsenyyshakemuksen ja hyväksyi SHU:n SAK:n jäsenliitoksi 5.11.2012 alkaen. Samalla päätettiin vapauttaa SHU jäsenmaksuvelvoitteesta vuoden 2014 loppuun asti. Tällä tuetaan sitä, että SHU:lla on resursseja perustaa oma toimisto. Toistaiseksi järjestöllä ei ole palkattua henkilökuntaa.

Hallitus merkitsi tiedoksi, että SAK:n sääntöjen mukaisesti SHU on nimennyt edustajakseen SAK:n valtuustoon SHU:n puheenjohtajan Jarmo Saarelan ja hänen henkilökohtaisiksi varahenkilöikseen Hanno Möttölän ja Sari Multalan. Hallitus päätti, että SHU:n edustajana SAK:n hallituksen kokouksiin kutsutaan seuraajaksi puhe- ja esityksenteko-oikeudella Jarmo Saarela.

SHU SAK:n jäseneksi

Valtuuston 22.-23.11. kokouksen asioita

Hallinto- ja strategiajohtaja Eija Hietanen esitteli SAK:n vuoden 2013 toimintasuunnitelman ja talousjohtaja Arto Kuusiola taloussuunnitelman. Hallitus käsitteli suunnitelmat ja lähetti ne valtuuston käsiteltäväksi.

Jäsenliitot ovat tehneet valtuustolle yhteensä 18 esitystä, joista Metalliliittoon on tehnyt 15, PAM, JHL ja Rakennusliitto kukin yhden esityksen. Hallitus käsitteli esitykset ja niihin SAK:ssa laaditut vastausluonnokset.

Hallitus käsitteli esitykset kokouksen virkailijoiksi ja valiokuntien kokoonpanoiksi ja lähetti ne valtuuston käsiteltäväksi.

Valtuuston jäsenvaihdoksia:

Kari Iso-Tryykari (TEAM, varajäsen), Heikki Harakka (AKT), Ilkka Nisula (Rakennusliitto), Seija Tervonen (JHL) ja Leila Tilvis (PAM) ovat ilmoittaneet eroavansa valtuuston jäsenyydestä. Harakan tilalle valtuuston jäseneksi kutsutaan Kai Laaksonen, Nisulan tilalle Sari Luopa, Tervosen tilalle Jaana Jurmu ja Tilviksen tilalle Johanna Salo.

Hallitus käsitteli ilmoitukset ja lähetti ne valtuustolle.

EAY:n yleiseurooppalainen toimintapäivä 14.11.2012

Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY järjestää keskiviikkona 14.11. yleiseurooppalaisen toimintapäivän. Toimintapäivänä ay-liike vastustaa sitä, että talouskriisin varjolla EU:n taloushallinnon piiriin on tuotu työmarkkinajärjestöjen sopimustoimintaan kuuluvia asioita, kuten palkanmuodostus ja yksikkötyökustannukset. Toimintapäivä toteutetaan jäsenmaissa eri tavoin ja kussakin maassa ay-liike päättää toimintatavasta.

Suomessa palkansaajajärjestöt toimittavat pääministeri Jyrki Kataiselle kannanoton, jossa tuodaan esiin, että tiiviimpi poliittinen unioni on hyväksyttävissä vain, jos samanaikaisesti vahvistetaan EU:n sosiaalista ulottuvuutta. Työntekijöiden oikeuksia vahvistava sosiaalinen pöytäkirja on liitettävä osaksi EU:n perussopimusta. Lisäksi ay-liikkeen viesti on, että tarvitaan nykyistä enemmän kestävää kasvua ja työllisyyttä tukevia toimia.

Hallitukselle jaettiin luonnos pääministerille toimitettavasta kirjeestä.

Liittojen tilinpäätösanalyysi

Arto Kuusiola esitteli liittojen tilinpäätöksistä laaditun yhteenvedon hallitukselle tiedoksi.

Hallituksen seuraava kokous on 10.12.2012.

 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.