Euromaiden vahvistettava vastuutaan taloudenpidosta

SAK kehittäisi Euroopan Talous- ja rahaliittoa (EMU) jäsenmaiden itsenäisyyden ja omavastuun pohjalta. Työllisyyden ja kasvun lisäämiseksi on vahvistettava myös euroalueen yhteistä finanssipolitiikkaa.
16.12.2015 20:58
SAK
SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Aleksi Kuusisto.

Suomen suurin palkansaajajärjestö arvioi EMU-linjauksessaan, että rahaliittoa tulee kehittää vahvistamalla maksukyvyttömien maiden pelastamisen kieltävää No bail-out -sääntöä.

Jos talouskriisissä noudattamatta jääneen säännön velvoittavuus tiukentuu, SAK on valmis tukemaan euroalueen yhteisen kriisibudjetin ja velkakirjojen ottamista käyttöön. Näin rahaliitto voi elvyttää finanssipoliittisesti aikoina, jolloin muut keinot eivät enää toimi.

No bail-out -sääntö edellyttää, että kunkin euromaan on vastattava itse veloistaan rahoitusmarkkinoille.

– Säännöllä tavoitellaan markkinakuria, joka kannustaa euromaita kestävään talouden hoitoon. EU:n ei tarvitsisi puuttua siihen, miten maat turvaavat kilpailukykynsä. Kukin maa voi kehittää talouttaan vahvuuksiensa pohjalta, SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Aleksi Kuusisto toteaa.

– Nykyisen kaltaisissa vaikeissa kriiseissä kansalliset finanssipoliittiset puskurit ehtyvät lopulta ja korkojen lähestyessä nollaa yhteinen rahapolitiikka menettää tehonsa. Yhteinen finanssipolitiikka auttaisi euroaluetta kasvuun.

SAK:n Kuusisto huomauttaa, että ostaessaan jälkimarkkinoilta euromaiden velkakirjoja Euroopan keskuspankki (EKP) estää rahoitusmarkkinoiden kautta toimivan markkinakurin.

Jotta EKP pystyy todella noudattamaan No bail-out -sääntöä, Euroopan vakausmekanismin (EVM) pohjalta luotavalle kriisibudjetille tulee antaa rajoitettu mahdollisuus ottaa yhteistä velkaa.

– Nyt olisi aika arvioida myös EKP:n inflaatiotavoitetta. Hieman korkeampi, mutta vakaa inflaatio tasoittaisi ratkaisevasti euromaiden kilpailukykyeroja haittaamatta taloudenpitoa. Suomalaisten vuosien palkkamaltti kantaisi nopeammin hedelmää inflaatiotavoitteen ollessa korkeampi, Kuusisto arvioi.

SAK muistuttaa, että euroalueen tasapainoinen kehitys edellyttää lisäksi nykyistä syvempää yhdentymistä ja vahvempia keinoja epäterveen kilpailun rajoittamiseksi. Tällainen on muun muassa yhteisöveron vähimmäistaso.

Eurooppa-neuvosto käsittelee muun muassa Euroopan talous- ja rahaliiton syventämistä 17.–18. joulukuuta Brysselissä.

SAK:n julkaisu Euroopan talous- ja rahaliitto EMUn kehittäminen – Talouskurista kohti kasvua ja hyvinvointia.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.