Toimeentulo kiikun kaakun

Mediaanipalkka tarkoittaa, että puolet SAK:laisista naistyöntekijöistä saa alle 2 100 euroa palkkaa kuukaudessa. Verojen jälkeen käteen jää reippaasti alle kaksi tonnia ja sillä pitäisi elättää perhe.
14.04.2015 09:32 karhu admin

Monen palkassa ei ole alennettavaa. Viime vuoden SAK:n työolobarometrin mukaan 17 prosenttia vastasi, että heidän on melko vaikea tulla toimeen palkallaan. Kaksi prosenttia ei tule palkallaan toimeen. Neljä prosenttia kokoaikatyötä tekevistä joutuu tekemään kahta työtä.

Poliitikot puhuvat miljardisäästöistä samaan aikaan kun pienipalkkaiset työntekijät sinnittelevät 1 100 euron tai 1 600 euron nettopalkalla. Kun palkasta on maksettu vuokrat, laskut, työmatkakulut, vaatteet ja hygienia, lopulla olisi vielä saatava perheelle ruokaa. Monella pienipalkkaisille myös leikkausuhan alla olevat tuet ja palvelut ovat tarpeen.

Moni SAK:lainen pahoitti mielensä, kun ministeri Laura Räty ihmetteli, ”kuka muka tienaa alle 2 100 euroa kuussa”.

Etenkin nuorten työntekijöiden tilanne on huono. Tessien mukaiset palkat esimerkiksi kunta-alalla alkavat 1 554 eurosta ja hotelli- ja ravintola-alalla sopimuksen mukainen vähimmäispalkka on 1 578 euroa kuukaudessa. Uransa huipulla ravintola-alan työntekijän palkka jää tessin mukaan vielä alle kahden tonnin, siis jos saa kokoaikatyötä. Vaatimus nuorten palkkojen alentamisesta tuntuu kummalliselta, sillä alimmilla palkoilla ei tule toimeen.

SAK asetti viime edustajakokouksessa tavoitteeksi tessien mukaisten vähimmäispalkkojen korottamisen vähintään 1 800 euroon kuukaudessa viimeistään ensi vuonna. Tavoite on haastava, varsinkin kun työnantajat ja monet poliitikot vaativat palkkojen alentamista.

Aino Pietarinen

PS. Äänestä eduskuntaan ehdokkaita, jotka tuntevat myös pienipalkkaisten työntekijöiden arjen ja todellisuuden.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.