SAK:n hallitus keskusteli kolmen päivän koulutusoikeudesta

SAK:n hallitus päätti tämänpäiväisessä kokouksessaan, että neuvotteluja kolmen päivän koulutusoikeuden toteuttamisesta voidan jatkaa. Kokouksessa puitiin myös vuonna 2015 voimaan astuvaa rikkidirektiiviä. Direktiivi uhkaa viedä Suomesta tuhansia työpaikkoja.
11.06.2012 13:17
SAK

Kehittämisjohtaja Saana Siekkinen ja edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa selvittivät kolme päivän koulutusoikeudesta neuvottelevan työryhmän työn tilannetta. Neuvottelut ovat edenneet takkuisesti, sillä työntekijä- ja työnantajapuolella on tulkintaerimielisyys siitä, mitä kolmen päivän koulutusoikeus viime kädessä tarkoittaa ja mihin se työnantajia velvoittaa. Työnantajapuoli on toistaiseksi kieltäytynyt sitoutumasta jokaiselle työntekijälle tulevaan kolmen päivän koulutusoikeuteen. Työntekijäpuoli haluaa koulutusoikeudesta työnantajaa velvoittavan, jonka rikkomisesta seuraisi sanktio kuten uhkasakko.

Hallitukselle esiteltiin työryhmässä käsittelyssä ollut pohjaesitys, jonka maan hallituksen edustajat ovat laatineet. Esitys lähtee siitä, että osaamisen kehittämisestä ja työhyvinvointitoiminnan järjestämisestä säädetään oma lakinsa. Laissa säädettäisiin menettelytavoista, joita on noudatettava työntekijöiden osaamista kehitettäessä ja työhyvinvointitoimintaa järjestettäessä. Osaamisen kehittämiseen ja hyvinvointitoiminnan järjestämiseen liittyvästä verokannusteesta säädettäisiin elinkeinoverolaissa ja niitä sovellettaisiin myös julkiselle sektorille ja kolmannen sektorin työnantajiin kuten järjestöihin.

Hallituksen jäsenten mielestä pohjaesityksessä on paljon hyvää ja neuvotteluja on syytä jatkaa. Ongelmallista on, että pohjaesitys ei sisällä jokaiselle työntekijälle tulevaa kolmenpäivän koulutusoikeutta, vaikka tästä raamisopimuksessa nimenomaan lähdettiin. Hallituksen mielestä lain valmistelua voidaan jatkaa ja asiaan palataan hallituksen elokuun kokouksessa. SAK ottaa lopullisesti kantaa lakiluonnokseen ja verokannusteisiin niiden valmistuttua syksyllä.

Lue SAK:n tiedote asiasta.

Tilanne rikkidirektiivin valmistelussa

Asian esitteli työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen. EU-valmistelussa loppusuoralla olevan rikkidirektiivin vaikutukset ovat Suomen vientiteollisuudelle suuret. Direktiivin käyttöönotto nostaa myös merkittävästi tuontihintoja ja vaikuttaa siten kotimaassa toimivan teollisuuden asemaan. Vaikutus saattaa olla useiden tuhansien työpaikkojen menetys. Suomen tavoitteena oli viiden vuoden siirtymäaika pohjoisille merialueille, mutta tätä tuki vain Viro. SAK ja muut työmarkkinajärjestöt ovat tukeneet siirtymäaikaa.

Työmarkkinajärjestöt valmistelevat järjestöjen edustajien lähetystöä Suomen hallituksen puheille sen varmistamiseksi, että asiassa ei vaikeasta tilanteesta huolimatta annettaisi nyt periksi. Direktiivin toimeenpanoon on mahdollista hakea lisäaikaa, jos esimerkiksi päästöjen vähentämiseen tarvittava tekniikkaa tai vähärikkisiä polttoaineita ei ole riittävästi saatavilla.

EU-parlamentti äänestää direktiivistä todennäköisesti syyskuussa.

Rikkidirektiivin mukaan

  • Euroopan pohjoisilla merialueilla on päästävä nykyistä 1,0 prosentin rikkipäästöistä 0,1 prosentin päästöön vuoden 2015 alusta
  • Eteläisillä merialueilla vähennys 3,5 prosentista 0,5 prosenttiin on toteutettava vuoteen 2020 mennessä

Käydyssä keskustelussa korostettiin asian tärkeyttä. Direktiivillä on suuri merkitys suomalaisen teollisuuden toimintaedellytyksiin, todettiin. Katsottiin, että kaikki mahdollinen tilanteen muuttamiseksi on vielä tehtävä.

Kilometrikorvauksien uudistaminen

Matti Tukiainen informoi hallitusta työmarkkina- ja yrittäjäjärjestöjen yhteisestä vetoomuksesta koskien kilometrikorvauksiin suunniteltua uudistusta. Järjestöjen mielestä hallituksen suunnitteleman uudistuksen valmistelussa on otettava aikalisä.
SAK on ottanut kilometrikorvausjärjestelmän uudistamiseen jo aiemmin kantaa.

Finnairin toiminta

Helsingin käräjäoikeuden viime viikolla Finnairin hakemuksesta tekemää turvaamistoimipäätöstä selvittivät lakimiehet Jari Hellsten ja Anne-Mari Mäkinen. Hellstenin mukaan käräjäoikeuden päätös, jolla käytännössä kiellettiin Finnairin tekniikan työntekijöiden työtaistelu, on Suomen lakien ja ihmisoikeuksien vastainen. Mäkinen muistutti, että työtaistelut kuuluvat työtuomioistuimelle, eikä työtuomioistuimellakaan ole oikeutta kieltää lakkoa. STTK:lainen ammattiliitto Pro on tehnyt käräjäoikeuden päätöksestä kantelun Helsingin hovioikeuteen.

Lue lisää SAK:n uutisesta ja Jari Hellstenin blogista.

SLSY:n puheenjohtaja Thelma Åkers ja IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari selvittivät liittojen neuvottelutilannetta Finnairin kanssa. IAU:n ilmailutekninen ammattiosasto on Pron ohella neuvottelut irtisanottavien tekniikan työntekijöiden muutosturvasta. Neuvotteluissa oli Haapasaaren mukaan edetty, mutta ne katkesivat työnantajan päätöksellä tänään.

Matkustamohenkilökunnan osalta Finnair n on esittänyt työehtojen heikentämistä ja mm. palkkojen alentamista noin sadalta työntekijältä, jotka siirretään toisen lehtoyhtiön palvelukseen. Finnair siirtää osan Euroopan liikenteen koneistaan toisen lentoyhtiön liikennöitäväksi. SLSY jatkaa neuvotteluja asiasta työnantajan kanssa.

SAK:n osastojen hankkeet vuoden 2012 toimintasuunnitelmassa.

Hankkeet esitteli strategia- ja hallintojohtaja Eija Hietanen. Niistä valtaosa on edennyt suunnitellusti.

Jäsenyyshanke 2012

Järjestöpäällikkö Eija Harjula esitteli koko edustajakokouskauden kestävää SAK:n ja liittojen jäsenyyshanketta. Edustajakokouksessa päätetyn hankkeen kohderyhmänä ovat nuoret. Liitojen jäsenhankintaa tukeva hanke painottuu yhteiskunnalliseen viestintään.

Tavoitteena on

  • parantaa sisäistä tiedonkulkua
  • hyödyntää yhteisiä rekistereitä
  • selvittää järjestäytymättömyyden taustalla olevia syitä

Hanketta on valmisteltu SAK:n ja liittojen ohjausryhmässä sekä neljässä työryhmässä.

Ne käsittelevät

  • viestintää
  • jäsenetuja
  • koulutusta
  • tutkimuksia ja tilastoja
  • vuokratyöntekijöiden ja itsensä työllistävien järjestäytymistä

Hallituksen ja valtuuston kokoukset 2013

Hallitus vahvisti SAK:n hallinnon kokousaikataulun vuodelle 2013. Hallitus kokoontuu kerran kuukaudessa maanantaina. Valtuuston kokoukset pidetään toukokuussa ja marraskuussa. Vuoden 2013 valtuuston kevätkokous pidetään yksipäiväisenä.

Työeläkeyhtiöiden hallinnon SAK:laisten yhteydenpidon vahvistamien

Hallitus päätti, että syksyllä 2012 pidetään kaksi lyhyttä ajankohtaistilaisuutta, joihin osallistuvat työeläkelaitosten hallitusten ja hallintoneuvostojen SAK:laiset jäsenet sekä SAK:n toimiston eläkeasiantuntijat. Palaverit pidetään ennen SAK:n hallituksen kokousta 3.9. ja 10.12.

Taustalla on julkisuudessa käyty keskustelu työmarkkinajärjestöjen ja erityisesti ay-liikkeen edustajien toimimisesta työeläkeyhtiöiden hallinnossa. STM on käynnistämässä keskusteluja siitä, tulisiko työeläkeyhtiöistä annetun lain säännöksiä tarkentaa. Ministeriön mukaan työmarkkinajärjestöjen osuuteen hallinnossa ei ole kuitenkaan tarkoitus puuttua. Myös palkansaajakeskusjärjestöjen eläkeyhtiöiden hallinnossa toimivat edustajat ovat tiivistäneet viime aikoina yhteistyötään.

Vt. viestintäpäällikkö

Hallitus nimesi verkkotiedottaja Pauli Vennon vt. viestintäpäälliköksi 11.6.2012 alkaen siihen asti, kun uusi viestintäpäällikkö aloittaa tehtävässään.

Johtoryhmä on myöntänyt SDP:n puoluesihteeriksi valitulle Reijo Paanaselle työvapaata 31.5.2014 asti. Paanasen tehtävät määritellään tällöin tarvittaessa uudelleen. Viestintäpäällikön tehtävä on laitettu avoimeen hakuun ja se täytetään toistaiseksi voimassa olevalla työsuhteella.

Hallituksen seuraava kokous on 13.8.2012

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.