Tasapainoa neuvottelusuhteisiin

Tätä kirjoitettaessa työmarkkinajärjestöt käyvät kädenvääntöä neuvottelu- ja sopimusjärjestelmistä. Pöydässä on useita periaatteellisia kysymyksiä. Kuitenkin välillä tuntuu, että jos niin työnantajat kuin työntekijätkin noudattaisivat lakeja ja sopimuksia venkoilematta, niin erimielisyydet ja riidat vähenisivät oleellisesti.
17.02.2015 07:49 karhu admin

Vuosi sitten SAK:n luottamushenkilöpaneelin vastaajista kolmannes ilmoitti, että työnantaja rikkoo sopimuksia ja lakeja. Nyt toistettaessa sama kysely melkein yhtä moni luottamushenkilö vastasi, että työnantaja on rikkonut viime vuoden aikana sopimuksia ja lakeja.

Irtisanomisia ja lomautuksia koskevat yt-neuvottelut, joita on viime vuonna käyty joka toisen vastaajan työpaikalla, hiertävät luottamushenkilöitä. Melkein puolet heistä on sitä mieltä, etteivät he ole voineet vaikuttaa yt-neuvottelujen lopputulokseen.

Yksityisten palvelualojen luottamushenkilöistä peräti kolme viidestä arvioi, etteivät ole voineet vaikuttaa lopputulokseen. Pienimmillä työpaikoilla vain viidennes arvioi voineensa vaikuttaa irtisanomisia ja lomautuksia koskevien yt-neuvottelujen lopputulokseen.

Näyttääkin siltä, ettei yt-neuvotteluissa useinkaan päästä edes kompromissiin, vaan lopputulos on työnantajan sanelema. Luottamushenkilöt ja työntekijät kokevat olevansa voimattomia, jos työnantaja rikkoo tieten tahtoen sopimuksia ja lakeja. Myös työnantajien into tulkita uudelleen sopimuksia sekä sanella ratkaisuja kiristävät välejä. Ja jos neuvotteleminen ei auta, niin viimeisenä vaikutuskeinona toteutettu ulosmarssi johtaa lakkotuomioon työtuomioistuimessa.

Työpaikoilla toivotaankin, että työnantajien ja työntekijöiden neuvottelusuhteet olisivat nykyistä tasapainoisemmat ja sopiminen olisi aitoa.

Aino Pietarinen

Lue myös Yt-neuvotteluissa vaikea vaikuttaa

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.