Terästehtaalla ei kaivata helleaaltoa

Useimmat haikailevat kesäisiä hellepäiviä, mutta joillekin kuumuus on arkea ympäri vuoden. Kuumatyö voi olla erittäin raskasta ja haastavaa. Tämän tietävät Ruukki Metalsin Raahen terästehtaan metallimiehet.
10.06.2014 08:00 karhu admin
Mika Vuoti neuvoo pitämään riittävästi taukoja, jos työympäristö on kuuma.

Mika Koski Työntekijät seuraavat sulatusprosessia tietokoneiden näytöiltä masuunin vieressä olevasta valvomosta käsin, ja kaikki näyttää olevan kunnossa. Ykkösuunimies Mika Koski nykäisee pusakan vetoketjun kiinni ja alkaa sonnustautua suojaimiin. Ilman kypärää, suojalaseja ja suojakäsineitä ei voi ylipäätään astua ilmastoidusta kopista halliin, kun masuuni on käynnissä. Kaikki ei kuitenkaan näy tietokoneen näytöllä, ja tietyt tehtävät on hoidettava käsipelillä. Nyt on mitattava sulan raudan lämpötila.

– Tuolla rännin vieressä ei tule vilu. Etenkin aukkojen lähellä on sietämättömän kuuma, kun lähes 1 500-asteinen sula hohkaa lämpöä, Mika Koski kertoo.

Ykkösuunimiehenä Mika Koski vastaa ensisijaisesti siitä, että sulan raudan lämpötila pysyy prosessin ajan oikeana. Lämpötila mitataan työntämällä anturi käsin laskuränniin.

– Luukun vieressä on niin kuumaa, että ihoon tulee palovammoja, jos seisoo siinä muutamaa kymmentä sekuntia pitempään.

Kuinka lämmintä on kuumaa?

On vaikea sanoa tarkkaan, kuinka moni terästehtaan runsaasta 2 000 työntekijästä tekee kuumatyötä. Pääluottamusmies Mika Vuoti sanoo sen olevan pitkälti tulkintakysymys.

– Valssaamossa, jossa käsitellään hohtavan kuumaa terästä, ollaan yleensä valvomossa jonkin matkan päässä pahimmasta kuumuudesta. Mutta kun sattuu jonkinlainen häiriö tai muuta erityistä, joutuukin olemaan siellä, missä on kaikkein kuuminta. Tilanne on sama masuunilla. Siellä joko istutaan suhteellisen viileässä ilmastoidussa valvomossa tai ollaan aivan sulan vieressä, Mika Vuoti selittää.

Lämpötila vaihtelee myös vuodenajan mukaan. Masuunihallin kaikki ovet ja kattoluukut ovat auki, eikä lämpötila tunnu ylipäätään sietämättömältä niin kauan kuin pysyttelee kaukana rännistä.

– Hallissa on toki aina lämmintä, mutta kesän ja talven välinen ero on aika suuri. Hallia ei viilennetä mitenkään, joten säätilalla on merkitystä, Mika Koski sanoo.

– Aikaisemmin, kun ränni oli kattamaton, hallissa oli vielä kuumempaa, Mika Vuoti lisää.

Kuumuus vie voimat

Mika Vuoti on toiminut päätoimisena pääluottamusmiehenä seitsemän viime vuotta, mutta tehtaalla hän on ollut kaikkiaan 25 vuotta ja muistaa erinomaisesti, millaista on tehdä työtä todella kuumissa oloissa.

– Se on raskasta ja haastavaa. On pakko miettiä, mitä syö, on muistettava juoda nestettä ja pidettävä riittävän usein taukoja. Jos työ on ruumiillisesti raskasta, vilvoittelemaan on päästävä vielä useammin.

Pentti Haapaniemi on samaa mieltä. Hän on työskennellyt masuunilla seitsemän vuotta eräänlaisena yleismiehenä. Hänet kutsutaan paikalle, kun joku on sairaana tai jossakin tarvitaan apua.Pentti Haapaniemi

– Kuumuus tekee työstä kuin työstä fyysisesti raskasta. Siitä ei pääse mihinkään. Kaikki tietävät, miten vaikea kovalla helteellä on saada mitään aikaiseksi, hän sanoo.

Ruukki Metalsilla on muutamia omia kuumatyötä koskevia toimintaohjeita. Ohjenuorana ovat kuitenkin Työterveyslaitoksen suositukset ja työsuojelulainsäädäntö.

– Virallisissa määräyksissä lähtökohtana on lämpötila, mutta niissä ei oteta huomioon työtehtävien laatua. Ruumiillisesti raskaassa työssä taukoja on pidettävä useammin ja niiden on oltava pitempiä, Mika Vuoti tähdentää.

Normaalisti tehtaan työntekijöillä on mahdollisuus pitää riittävästi taukoja. Vuotin mukaan ongelmia syntyy lähinnä poikkeustilanteissa, ja silloin työnantajan kanssa saatetaan keskustella tauoista tavallista tiukempaan sävyyn.

– Meidän lähtökohtamme on yksinkertaisesti se, että lepo- ja vilvoittelutaukoja on voitava pitää aina tarvittaessa, Vuoti sanoo.

Pentti Haapaniemen mukaan on harvinaista, että tehtaan kuumimmissa paikoissa joutuisi työskentelemään liian pitkään.

– Joskus käy silti niin, että työntekijä on niin uppoutunut työhönsä, että huomaa vasta jälkikäteen olleensa liian pitkään kuumassa, hän kertoo.

– Usein ihminen itse tuntee, että nyt on kerta kaikkiaan pakko päästä pois äärimmäisen kuumana hohkaavasta lämmöstä, ja on aivan turha kärventää itseään, koska työkaverit tulevat yleensä tilalle pyytämättäkin, Mika Koski jatkaa.

Ruukki Metalsin Raahen terästehdas

Pukeudu kunnolla

Riittävä nesteen nauttiminen on vähintään yhtä tärkeää kuin taukojen pitäminen ja vilvoittelu. Vesipullosta kulauttelun pitäisi kuulua työrutiineihin.

– On vaikea sanoa tarkkaan, paljonko vettä minulta kuluu, se voi vaihdella muutamasta desilitrasta useampaan litraan päivässä. Joskus juominen unohtuu, mutta varsinkin kesällä nestetasapainon häiriöt huomaa nopeasti, Pentti Haapaniemi sanoo.

– Lämpö voi olla petollista, ja joskus huomaa vasta tauolla olevansa todella kuumissaan ja janoinen. Aina ei sitä paitsi edes ole jano, vaikka pitäisi juoda, Mika Koski jatkaa.

Ammateissa, joissa työtä tehdään äärimmäisen kuumissa oloissa ja vaarana on ihon palaminen, on pukeuduttava useisiin ohuisiin vaatekerroksiin, aivan samalla tavalla kuin suojauduttaessa kylmältä. Tällaisia ammattiryhmiä ovat muun muassa palomiehet ja juuri terästehtaan työntekijät.

– Kipinöitä ja erilaisia roiskeita lentelee silloin tällöin. Ja masuunia lähestyessään huomaa myös heti, että koko kroppaa alkaa kuumottaa, ellei päällä ole tarpeeksi monta vaatekerrosta. Ei siellä voi olla t-paitasillaan, vaikka olisi kuinka kuumissaan, Mika Koski sanoo.

Pentti Haapaniemelle vaatetus on haastavampaa kuin useimmille hänen työtovereilleen, koska hänen työtehtävänsä ja työympäristönsä vaihtelevat.

– Erityisesti talvella vaatetusta saa miettiä todella tarkkaan, koska välillä joutuu tekemään töitä ulkona kahdessakymmenessä pakkasasteessa, ja hetken päästä on taas sisällä aivan lähellä sulaa, hehkuvan kuumaa rautaa.

Kipinät jättävät jälkensä

Pääluottamusmies Mika Vuotin mukaan terästehtaan suoja-asut ja suojaimet ovat kunnossa. Silti vahinkoja sattuu.

– Joskus käsineiden sisään voi singota kipinöitä, vaikka varusteet ovat asianmukaiset, Mika Koski sanoo.

– Jokaisella täällä on varmasti pieniä palovammoja, mutta olen onneksi välttynyt kuumuuden aiheuttamilta vakavilta vammoilta ja oireilta, Pentti Haapaniemi lisää.

Pitkällä aikavälillä kuumatyö voi silti vaarantaa terveyden.

– Terveyden heikkeneminen jossakin vaiheessa on todellinen uhka niille, jotka tekevät näin raskasta työtä, usein vielä vuorotyönä. Silloin on hyvä, jos löytyy työtehtäviä, joissa kuumuus ei aiheuta ylimääräistä kuormitusta, Mika Vuoti sanoo.

Johan Lund

 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.