Perhepäivähoitajille tiimeistä työyhteisö

Kun perhepäivähoitajilla ei ole automaattisesti työyhteisöä, niin Paimiossa sellaista lähdettiin rakentamaan. Luotiin tiimit keskustelufoorumiksi, tukemaan, auttamaan ja tekemään yhteistyötä. Yksinäisessä työssä korostuu avoimen keskustelun, vuorovaikutuksen ja tuen tarve.
11.06.2013 07:50 karhu admin
Paimiossa perhepäivähoitajat ovat rakentaneet itselleen työyhteisön, jonka tärkeyttä korostavat kuorossa Anne Vuori, Kaisu Koljonen, Riia Tuisku, Alice Nurmio, Tuula Nätti ja Leena Arvo.

Näin paimiolaiset perhepäivähoitajat ovat saaneet työyhteisön, jota he kuorossa kehuvat hyväksi ja tärkeäksi.

– En tekisi enää tätä työtä, jos meillä ei olisi näitä tiimejä tukenamme. Olin kerran viittä vaille lopettamassa työt. Tällöin sain tukea ja apua. Ja tiimien säännölliset tapaamiset sekä puhelinkeskustelut ovat äärettömän tärkeitä työssä, jossa päivät ollaan lasten kanssa usein ilman aikuiskontakteja, toteaa paimiolainen perhepäivähoitaja ja luottamusmies Riia Tuisku.

Perhepäivähoitajan työssä pitää työntekijöiden työyhteisö rakentaa. Sitä ei ole valmiina työpaikalla, joka on perhepäivähoitajan koti.

Kun Riia aloitti työnsä perhepäivähoitajana, hänelle oli jo tiimi ja tukea tarjolla. Hän kertoo monta kertaa soittaneensa kokeneemmalle perhepäivähoitajalle Alice Nurmiolle, joka on yksi tiiminvetäjistä samoin kuin Riia Tuiskukin nykyään.

Paimiossa tiimit rakennettiin perhepäivähoitajien tueksi, kun kymmenkunta vuotta sitten tehtiin laatukirjaa. Sitä oli laatimassa myös perhepäivähoitaja Leena Arvo, jonka mukaan tiimit muuttivat hoitajien tuen ja yhteistyön järjestelmälliseksi.

– On tärkeää, että on kumppaneita, joiden kanssa voi puhua avoimesti ongelmista. Tiimin jäsenet tukevat toisiaan ja on hyvä välillä vaikka vain purkaa huonoa oloaan jollekin, Leena Arvo korostaa.

Vertaistukea

Riia Tuisku asuu sen verran kaukana, että hän näkee tiimiläisiään harvemmin, mutta puhelimessa voidaan puhua vaikka päivittäin. Vertaistuella on Tuiskulle suuri merkitys.

Paimiossa työnantaja tukee tiimejä. Perhepäivähoitajat ovat saaneet työpuhelimet, jotta yhteydenpito olisi mutkatonta. Myös yhteisiin vierailuihin toisten perhepäivähoitajien kotiin voi käyttää taksia. Tällaiset pikku retket ovat lasten mieleen, mutta myös perhepäivähoitajille tärkeitä aikuiskontakteja.

Tuiskun mukaan Paimiossa myös perhepäivähoitajien esimies pitää tärkeänä sitä, että hoitajat tapaavat toisiaan säännöllisesti.

– Minulle tiimin säännölliset tapaamiset ovat suorastaan henkireikä, muistuttaa Riia Tuisku.

Lähempänä toisiaan asuvat tiimiläiset voivat tavata vaikka päivittäin.

Tuula Nätti pitää tärkeimpänä, että on kollegoja, joille voi avoimesti ja luottamuksellisesti puhua asioista.

Yhteistyötä

Pitkälti tiimien ansioksi porukka lukee myös kolmen tiimin yhdessä toteuttaman pihaseikkailun.

Alice Nurmio kertoo, että heillä on ollut tapana järjestää pari isompaa koko perheille suunnattua tapahtumaa vuodessa. Näiden järjestäminen olisi melko raskasta yksin, mutta porukalla voi tehtäviä jakaa. Tiimit tarjoavat myös vaihtelua lasten arkeen ja hoitajat saavat keskustelukumppanin.

– Me voidaan soitella, että tavataan samassa puistossa hoitolapsinemme. Silloin saa tukea toisilta. Yhdellä on silmät yhteen suuntaan ja toisella toisaalle, kertoo perhepäivähoitaja Anne Vuori.

Anne Vuori korostaa, että tiimiläisistä on tullut läheisiä ystäviäkin. Vuoren naapuri, Kaisu Koljonen sanookin, ettei hän varmaan olisi edes perhepäivähoitaja, jos tiimejä ei olisi tukena.

Aino Pietarinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.