Viisi vinkkiä työpaikkaromansseihin suhtautumiseen

Liki puolet suomalaisista on jossain työuran vaiheessa rakastunut työkaveriinsa. Rakastuneiden työteho kasvaa, mutta romanssi herättää useimmiten osassa väkeä kielteisiä tunteita.
19.01.2014 16:15 karhu admin
Työpaikalla rakastuneiden kannattaa ottaa huomioon myös muut työntekijät, sillä romanssi voi herättää kielteisiä tunteita.

Miten rakastuneisiin työtovereihin tulee suhtautua, Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalanen?

1. Antakaa rakastuneille rauha

Toiset rakastuneista haluavat näyttää tunteensa avoimesti, esimerkiksi kaulailla käytävällä. Toiset haluavat pitää tunteensa salassa. Ihmisillä on vapaus erilaisiin tunnesiteisiin ja ihmissuhteisiin, työpaikoillakin. Niitä ei voi mennä kieltämään, ei edes työnantaja.

Työntekijän siirtäminen toiseen tehtävään rakastumisen takia ei ole oikein. Siirron pitää perustua itse työhön. Kohtelun pitää olla tasapuolista.

2. Puhukaa pelisäännöistä

Mikäli rakastunut pariskunta ärsyttää, asian voi ottaa puheeksi esimerkiksi luottamusmiehen tai esimiehen kanssa. Parempi on puhua heti vaikkapa vain pienestä asiasta, kuin kerätä vuoden mittaan kaikki ärsyttävät seikat ja laukoa ne kerralla toisten kuultaviksi.

Vaarana on, että työpaikka jakautuu erilaisiin nurkkakuntiin.

3. Rakastuneet, ottakaa toiset huomioon

Erilaiset tunteet työpaikalla ovat arkipäivää. Kateutta voi aiheuttaa myös se, että toisilla pyyhkii hyvin. Esimerkiksi kerskailu, leveily, omahyväisyys tai liika hehkuttaminen voi ärsyttää.

Sosiaalisia taitoja voi hyödyntää. Rakastuneiden tulisi ottaa muiden tunteet huomioon.

4. Käyttäkää työnohjausta

Luottamusmiehen aloitteesta voidaan käyttää työnohjausta, jos siihen on tarvetta. Työnohjaajalla on yleensä keinoja saada rakentava keskustelu aikaiseksi. Työnohjaus parantaa muutoinkin työyhteisön toimintaa.

5. Rakastuneet, sopikaa jatkosta

Kannattaa keskustella jo romanssin alussa, kuinka eri tilanteissa toimitaan ja miten arjessa suhtaudutaan toiseen. Työpaikkaromanssi päättyy jossain vaiheessa, joko eroon tai vakiintumiseen. Jos se päättyy eroon, toiseen osapuoleen voi olla vaikea suhtautua. Olisi hyvä sopia, pysytäänkö mahdollisen eron jälkeen ystävinä vai vain työkavereina.

Myös entisten kumppanien kanssa pitää tulla työyhteisössä toimeen. Työ vie niin ison osan ajasta, että työpaikan hiertävät ihmissuhteet vaikuttavat koko hyvinvointiin.

Birgitta Suorsa

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.