Talous ja työttömyys heijastuivat EAYn avauspuheisiin

Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön EAY:n edustajakokous kokoaa tällä viikolla 43 miljoonan työntekijän edustajat Pariisiin. Mukana ovat kokousedustajat SAK:sta, STTK:sta ja Akavasta, vaikka keskusjärjestöjohto joutuikin jäämään Suomeen vaikean työmarkkinatilanteen vuoksi.
29.09.2015 17:19 karhu admin
EAY:n kokouksessa SAK:sta Matti Huutola ja Eija Hietanen, JHL:n Jarkko Eloranta, PAMin Ann Selin, nuoria edustava metalliliittolainen Milla Leppänen, SAK:n Katja Lehto-Komulainen ja AKT:n Marko Piirainen.

Avajaisissa Pariisin kaupunginjohtaja Anne Hidalgo korosti, ettei edistystä saada ilman sosiaalista tasapainoa, jossa kunnioitetaan työntekijöitä ja luonnonvaroja.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker arvioi, ettei Euroopan unionin tila ole hyvä, mutta hänen mukaansa eurooppalaiset pystyvät parempaan. Hän rohkaisee EAY:tä aktiivisuuteen EU:n ja työmarkkinajärjestöjen välisessä vuoropuhelussa. Hän korosti sekä yritysten että myös työntekijöiden tarvitsevan ennustettavuutta.

Juncker totesi, että Euroopan on tehtävä kaikkensa pakolaiskriisissä. Pakolaiset ansaitsevat solidaarisuutemme. Meidän vastuullamme on vastaanottaa pakolaiset. Heille on annettava samat mahdollisuudet ja niin myös sama palkka samasta työstä.

Euroopan parlamentin puheenjohtaja Martin Schulz muistutti että viisi miljoonaa nuorta on vailla työtä. Köyhien ja rikkaiden välinen kuilu kasvaa emmekä ole vuosiin kuulleet mitään muuta kuin leikkausvaatimuksia.

− Moni pelkää, että heidän lapsensa joutuvat elämään huonommissa oloissa. Viisi miljoonaa nuorta elää vailla toivoa. Tällaisen yhteiskunnanko haluamme?

− Te edustatte melkein 50 miljoonaa työntekijää. Te voitte vaikuttaa siihen, että vaalien jälkeen ette huomaa olevanne vähemmistönä, korosti Schulz.

Avajaisissa puhunut Ranskan presidentti François Hollande korosti ay-liikkeen onnistuneen osoittamaan, että yhtenäinen ay-liike on voimakas. Työntekijöiden suojelemiseksi on vuosien kuluessa onnistuttu sopimaan moista asioista.

Hollande haastoi Euroopan toimiin vastustamaan terrorismia ja sotaa. Sodan jaloista sadat tuhannet ovat joutuneet jättämään kotinsa. Kriisi on kuohuttanut myös EU-maita. Hollande varoitti kuitenkin populismin ja ääriliikkeiden noususta.

Nyt tarvitaan työtä, ei saa hukata aikaa! Liian moni on syrjäytynyt työmarkkinoilta. Ranskan tavoitteena on saada satatuhatta nuorta työmarkkinoille 2017 mennessä.

Työttömyys rapauttaa nuorisotakuuta

Nuorisotyöttömyydestä keskusteltaessa korostui, että nuoriin on satsattava, jos näin ei tapahdu, koko Eurooppa kärsii.

Luxemburgilaisministeri puhui sosiaalisesta ja solidaarisesta talouselämästä. Investoidaan nuoriin ja autetaan nuoria työmarkkinoille tulemisessa. Heikon työllisyyden aikana on haasteellista toteuttaa nuorisotakuuta.

Nuorisotakuu on tärkeä mekanismi, mutta se sinällään ei tuota lisää työpaikkoja.

Puheenvuoroissa korostui, että nuorten työpaikat ovat ihan samanlaisia kuin aikuistenkin työpaikat. Molempien pitää saada kunnon palkkaa työstää. Nuorten palkkojen polkumyyntiä ei voida hyväksyä.

Nuorisotakuusta huolimatta Euroopassa on yli viisi miljoonaan nuorta vailla työtä.

Aino Pietarinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.