Osaamisen kehittämiselle toimintamalli

SAK:n hallitus hyväksyi neuvottelutuloksen osaamisen kehittämisen toimintamallista, josta puheenjohtaja Lauri Lylyn mukaan SAK:n hallituksessa käytettiin myös kriittisiä puheenvuoroja. Näin ollen raamisopimuksen jäljiltä hiertämään jäänyt kolmen päivän koulutusoikeus korvattiin osaamisen kehittämisen toimintamallilla.
11.03.2013 12:59 karhu admin
Pumppulohjan Toni Korhonen saa jatkossa paimentaa yritykseltä mahdollisimman hyvää koulutussuunnitelmaa.

Työntekijöiden osaamisen kehittämisessä nousevat keskeisiksi työpaikoilla tehtävät koulutussuunnitelmat. Yt-laissa olevan koulutussuunnitelman sisältöä selkeytetään. Elokuun alusta voimaan tulevien lakimuutosten jälkeen koulutussuunnitelmassa on oltava yrityksen kannanotto ammatillisen osaamisen kehittämisestä kattaen kaikki henkilöstöryhmät tarkoituksenmukaisesti jaotellen. Lisäksi suunnitelman on pidettävä sisällään toimien aikataulutus ja seuranta.

Osaamisen kehittämisellä tarkoitetaan toimia, joilla ylläpidetään ammatillista osaamista, kehitetään sitä vastaamaan työn ja tehtävien vaatimuksia ja ennakoidaan muuttuvia osaamistarpeita.

Koulutussuunnitelmassa on lisäksi oltava yleiset periaatteet työkyvyttömyysuhan alaisten ja ikääntyneiden työntekijöiden työkykyisyyden ylläpidosta ja työttömyysuhan alaisten työntekijöiden työmarkkinakelpoisuuden säilyttämisestä.

Toimintamalli jättää lopullisen vastuun koulutuksen saamisesta työntekijälle ja edellyttää luottamusmiehiltä valppautta mm koulutussuunnitelmien tekemisessä ja niiden toteutumisessa.

Jos työntekijä jää pidemmäksi aikaa vaille koulutusta, pitää asiasta pyytää selvitystä työnantajalta, jonka on pyydettäessä selvitettävä koulutussuunnitelman käsittelyn yhteydessä, kuinka jatkossa on tarkoitus ylläpitää henkilöiden ammatillista osaamista.

Myös yt-lain ulkopuolelle jäävien yritysten pitää laatia koulutussuunnitelma, jos ne haluavat verokannusteen.

Verokannuste kolmelta päivältä

Kun työnantaja kehittää henkilöstön osaamista koulutussuunnitelman mukaisesti, se voi vähentää puolet työntekijöiden keskimääräisestä päiväpalkasta sivukuluineen kerrottuna koulutuspäivien lukumäärällä. Vähennyksen enimmäismäärä on kolme päivää työntekijää kohden vuodessa.

Lisäksi verolainsäädäntöä muutetaan niin, ettei työntekijä joudu maksamaan veroa tässä sovitusta koulutuksesta tai muusta työnantajan kustantamasta koulutuksesta, kun se tähtää työntekijän ammattitaidon ylläpitämiseen tai kehittämiseen nykyisissä tai tulevissa tehtävissä saman yritysryhmän palveluksessa. Tällainen koulutus voi olla myös tutkintoon johtavaa koulutusta.

Osaamisen kehittämisen toimintamalli toteutetaan muuttamalla yt-lakia ja verolainsäädäntöä sekä säätämällä erillinen laki verokannusteeseen oikeuttavasta koulutuksesta.

Aino Pietarinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.