Aluepalvelua uudistetaan kokeilulla

SAK:ssa käynnistyy kokeilu, jossa aluetyöntekijät käyvät Rovaniemen, Porin, Joensuun ja Lahden toimipisteissä, mutta eivät ole vakituisesti paikalla. Järjestely vähentää kuormittavaa yksintyöskentelyä.
25.11.2014 07:39 karhu admin
Nyt kerätään kokemuksia, päätösten aika on myöhemmin, sanoo Hannele Ugur.

Kokeilun tavoitteena on parantaa aluetyöntekijöiden työhyvinvointia ja mahdollistaa paremmin töiden jakaminen ja erikoistuminen eri työtehtäviin.

– Työyhteisön puute kuormittaa henkisesti, vaikka sähköiset yhteydenpitovälineet ovatkin olemassa. Järjestelmä on nykyisellään myös kovin haavoittuva. Töiden jakaminen on helpompaa esimerkiksi sairauslomilla, kun ollaan samassa toimipisteessä ja tunnetaan toisen työt, SAK:n aluetoiminnan päällikkö Hannele Ugur perustelee.

Tietoa kokeilun pohjaksi saatiin aluetyöntekijöille tehdystä kyselystä, jossa kartoitettiin aluetoimistojen työn ongelmia ja kehittämistarpeita.

Ugurin mukaan kyselyn yhteenveto puoltaa vahvasti sitä, että aluetoimistojen resursseja on syytä järjestellä uudelleen.

– Järjestelyjä on mietitty sijaisuusjärjestelyjen, töiden tasapuolisen jakautumisen sekä yksintyöskentelyn haittojen ehkäisyn näkökulmasta.

 Nyt kerätään kokemuksia

SAK:lla on 13 alueellista toimipistettä ja lisäksi Ahvenanmaalla toimisto. Tällä hetkellä Lahden, Lappeenrannan, Joensuun, Kuopion, Vaasan, Mikkelin, Rovaniemen, Porin, Turun ja Tampereen toimistoissa työskentelee yksi aluetyöntekijä. Oulussa, Jyväskylässä ja Helsingissä heitä on kaksi.

Kokeilussa Joensuun aluetyöntekijä Pekka Viljakainen siirtyy Kuopioon, Lahden Jari Rantala Helsinkiin, Porin Raija Raittio Turkuun ja Rovaniemen Riitta-Liisa Ojuva Ouluun.

Ojuva ja Raittio ovat alustavien suunnitelmien mukaan joka toinen viikko maanantaista keskiviikkoon Rovaniemellä ja Porissa. Rantala ja Viljakainen käyvät Joensuussa ja Lahdessa erikseen sovittavina päivinä.

Hannele Ugur korostaa, että SAK:n toimipisteet säilyvät Lahdessa, Porissa, Joensuussa ja Rovaniemellä.

– Ne ovat paikallisten toimijoiden käytettävissä. Kokeilu on joustava, aluetyöntekijät tulevat paikanpäälle tarvittaessa.

Kokeilu käynnistyy ensi vuoden alussa ja se päättyy ennen SAK:n edustajakokousta keväällä 2016. Kokeilun tuloksista tehdään analyysi ennen edustajakokousta.

– Nyt kerätään kokemuksia. Tulevaisuuden toimintamalli voi olla jotain muutakin kuin nyt kokeiltavat kaksi mallia, Hannele Ugur tähdentää.

Pirjo Pajunen

Tutustu  SAK:n aluetoimintaan.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.