Mikko Koskinen: Aikuiskoulutus on keskeistä muutosturvaa

Etenkin ikääntyneet, matalasti koulutetut ja maahanmuuttajat ovat osaamiskuopassa työn murrosta ajatellen. He ovat yliedustettuina katoaviksi ennustetuilla aloilla, eivätkä voi siirtyä ketterästi työtehtävästä toiseen matalan koulutustasonsa vuoksi.
28.07.2016 12:19
SAK
Uutiset Työelämä

– Sadat tuhannet joutuvat kouluttautumaan aikuisiällä uuteen ammattiin, Suomen Ammattiliitojen Keskusjärjestö SAK:n koulutuspäällikkö Mikko Koskinen kertoo.

Hänen mukaansa kouluttautuminen ja oman osaamisen kehittäminen on keskeistä muutosturvaa, sillä se auttaa ammatista toiseen siirtymisessä.

– Eniten koulutusta tarvitsevat työntekijät jäävät usein ilman aikuiskoulutusta, Koskinen sanoo.

Työnantajan tarjoama henkilöstökoulutus on tällä hetkellä suurin osaamisen päivittäjä, mutta koulutus jakaantuu epätasaisesti. Eniten henkilöstökoulutusta saavat johtotehtävissä toimivat ja vähiten työntekijät.

Aikuiskoulutustuki pelastettiin

Opintovapaan ja aikuiskoulutustuen turvin työntekijän on ollut mahdollista kouluttautua uudelleen työnantajasta riippumatta.

Hallitus esitti kuitenkin säästökeinona aikuiskoulutustuen muuttamista lainapohjaiseksi. Kilpailukykysopimuksessa tuki pelastettiin, vaikka sitä jouduttiin heikentämään.

– Sopimus mahdollistaa edelleen kouluttautumisen työuran aikana ilman lainaa, Koskinen toteaa.

Lue Mikko Koskisen blogikirjoitus koulutuksesta ja työn murroksesta.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.