Työterveyshuolto turvattava rahoitusuudistuksessa

SAK vaatii, että työterveyspalvelujen saatavuudesta pidetään huolta mahdollisessa sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusuudistuksessa.
26.03.2015 09:04
SAK
Kari Haring

Asiantuntijalääkäri Kari Haring korostaa työterveyshuollon roolia työkyvyn ylläpitämisessä ja sitä kautta työurien pidentämisessä.

– Hyvin toimivat työterveyspalvelut ehkäisevät työperäisiä sairauksia ja tapaturmia. Ne myös tarjoavat työntekijöille sujuvan väylän muuhun terveydenhuoltoon ja kuntoukseen.

SAK edellyttää, ettei sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusuudistus nosta julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuja. Myöskään kokonaisveroaste ei saa nousta.

Perusterveydenhuolto kuntoon

Sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavaisen rahoituksen purkamista pohtinut työryhmä jätti loppuraporttinsa torstaiaamuna. Raportissa esitellään viisi erilaista mallia jatkotyötä varten.

Työryhmässä SAK:n edustajana toiminut Kari Haring pitää valitettavana, ettei kautensa päättänyt eduskunta saanut aikaan päätöstä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislaista.

– On kaikkien etu, että perusterveydenhuolto saadaan toimimaan mahdollisimman hyvin. Se ei ratkea vain rahoitusta uudistamalla, Haring tähdentää.

Työryhmän raportissa ei oteta kantaa sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamiseen. SAK:n lähtökohtana kuitenkin on, että kunnat tuottavat jatkossakin valtaosan palveluista.

Päätökset sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä ja rahoituksesta jäävät seuraavan hallituksen ja eduskunnan tehtäviksi.

– Päädyttiinpä jatkossa millaiseen malliin hyvänsä, terveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen kustannusten alueellisten erojen tasauksen on oltava oleellinen osa ratkaisua, Haring evästää.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.