Entinen meno jatkuu työpaikoilla

Riita-asiat työpaikoilla ovat edellisvuoteen verrattuna hieman lisääntyneet, kun taas työnantajan lakien ja sopimusten rikkomukset ovat hieman vähentyneet.
16.02.2016 07:30 karhu admin
SAK:n luottamushenkilöpaneeli osoittaa, että työpaikoilla eivät riidat ole loppuneet ja reilusti joka neljännen vastaajan työpaikalla työnantaja on rikkonut lakeja ja sopimuksia.

Riita-asiat ovat lisääntyneet viime vuoden aikana 37 prosentilla työpaikoista ja julkisella alalla jopa 54 prosentilla, ilmenee SAK:n luottamushenkilöpaneelista, johon tammikuussa vastasi 755 luottamushenkilöä.

Työnantaja on rikkonut lakeja ja sopimuksia viime vuoden aikana reilusti joka neljännellä (28 %) työpaikalla. Vielä kaksi vuotta sitten 32 prosenttia vastaajista ilmoitti työnantajan rikkoneen lakeja ja sopimuksia.

Heikoin tilanne on kuljetusalalla. Siellä työnantaja on luottamushenkilöpaneelin mukaan rikkonut lakeja ja sopimuksia 44 prosentin mielestä ja vain 37 prosentin mielestä lakeja ja sopimuksia ei ole rikottu.

Työnantaja lukee yt-lakia edukseen

Melkein 180:stä avovastauksesta löytyy kymmeniä lakeja työaikalaeista yt-lakiin ja sopimusmääräyksiä, joita työnantaja on vastaajan mukaan rikkonut viime vuoden aikana. Silmiinpistävän usein yt-lakia luetaan kuten työnantaja haluaa. Neuvotteluja käydään tavan vuoksi ja työnantaja on tehnyt päätökset jo etukäteen. Monessa vastauksessa tulee ilmi, että työnantaja on tahallaan unohtanut yt-neuvottelut tai ei pidä niitä tarpeellisena.

Myös palkan ja sen osien tai lisien maksua unohdetaan, viivytetään, tulkitaan työnantajan eduksi ja jätetään maksamatta. Rahan lisäksi toinen, paljon ongelmia aiheuttanut asia on työaika. ”Ylitöitä teetetään yli lain salliman.” ”Ajo- ja lepoaikapykäliä venytetään.” ”Lisätunteja ei tarjota osa-aikaisille ja lomautettujen tilalle otetaan vuokratyövoimaa.”

Asioiden selvittelyyn ei aina riitä huomautus. Monen luottamushenkilön mukaan sopimuksen mukaiset lisät saadaan maksuun vasta kun luottamusmies ryhtyy tekemään erimielisyysmuistiota. Useat luottamushenkilöt kertoivat myös, että oman väen ollessa lomautettuna töitä paiski vuokraväki.

Yt-neuvotteluihin vaikea vaikuttaa

Melkein joka toinen (45 %) luottamushenkilö vastasi viime vuonna käydyn yt-neuvotteluja irtisanomisista ja lomautuksista. Edellisvuonna näitä yt-neuvotteluja käytiin joka toisella (52 %) työpaikalla. Eniten irtisanomisista tai lomautuksista on käyty yt-neuvotteluja yksityisillä palvelualoilla (54 %) ja kuljetusalalla (51 %).

Luottamusmiehet kokevat olleensa melko voimattomia yt-neuvotteluissa, koska melkein puolet (48 %) heistä ei ole voinut vaikuttaa neuvottelujen lopputulokseen. Yksityisillä palvelualoilla ja kuljetusalalla reilusti yli puolet (56 %) ei ole voinut vaikuttaa neuvottelujen lopputulokseen, ilmenee SAK:n luottamushenkilöpaneelista.

Luottamustehtävän hoito vaikeaa

Kuljetusalan vaikeuksista kertoo sekin, että neljännes (24 %) luottamushenkilöistä kokee, että luottamusmiesten on aiempaa vaikeampaa saada aikaa tehtäviensä hoitamiseen. Kaikista vastanneista vain 13 prosenttia arvioi samoin.

Myös 37 prosenttia panelisteista arvioi luottamustehtävien hoidon vaikeutuneen viime vuoden aikana. Nämä luvut ovat kuitenkin kaunistuneet kolmella prosenttiyksiköllä edellisistä vuosista. Luottamustehtävän hoitaminen on vaikeutunut kuljetusalalla (44 %) mutta samoissa lukemissa on julkinen ala (45 %).

Painostus jatkuu

Luottamustehtävien hoitaminen ei aina ole herkkua. Kysymykseen onko työnantaja painostanut sopimaan heikennyksistä, 15 prosenttia vastasi kyllä. Luku oli sama vuosi sitten, mutta toissavuoden 19 prosentista on tultu alaspäin. Melkein joka viides (19 %) kuljetusalojen luottamusmies on kokenut työnantajan painostaneen heikennyksiin. Vähiten panostusta heikennyksiin on ilmennyt yksityisillä palvelualoilla.

Satakunta luottamushenkilöä kertoi avovastauksissa painostamisesta. On uhattu yt-neuvotteluilla, heikennetty yksipuolisesti paikallisia sopimuksia tai painostettu paikallisiin sopimuksiin. Moni arvioi yt-neuvotteluja käydyn vain muodon vuoksi.

”Työnantaja pyrkii heikentämään paikallisia sopimuksia. Yleensä heikennykset koskevat työaikaa ja palkanlisiä.”

”Uhkasi yt-neuvotteluilla, jos emme pääse sopimukseen vähennyksistä ja säästöistä.”

”Meidän olisi pitänyt sopia työaikajärjestelmistä vastoin tessiä.”

”Lisää paikallista sopimista, jos haluamme säilyttää työpaikkamme.”

”Pitkin vuotta painostettiin pitämään vapaaehtoisia säästövapaita.”

”Huonompaan sopimukseen siirtymisellä uhattiin.”

Kokemukset työpaikoilla yt-neuvotteluista ja paikallisesta sopimisesta eivät ole kovin hyviä. Toki on työpaikkoja, joissa työnantajat ja työntekijät neuvottelevat sovussa ja voivat luottaa toisiinsa, mutta yllättävän monella työpaikalla on karvaita kokemuksia työnantajan sanelusta.

Aino Pietarinen

Jutut edellisvuosien luottamushenkilöpaneeleista: 

Yt-neuvotteluissa vaikea vaikuttaa 2015

Villiä menoa työpaikoilla 2014

 Lue myös: Paikallinen sopiminen muuttui heikentämiseksi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.