Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi yliopistolain ja ammattikorkeakoululain muuttamisesta

SAK:n lausunto opetus- ja kulttuuriministeriölle
03.09.2018 11:55

Opetus- ja kulttuuriministeriö
kirjaamo@minedu.fi
visio2030@minedu.fi

OKM/35/010/2018

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK näkee korkeakoulujen pitkäjänteisen kehittämisen erittäin tärkeäksi monestakin syystä. Korkealaatuinen koulutus ja tutkimus lisäävät hyvinvointia yhteiskunnassa, lisäävät tuottavuutta ja työtä sekä edistävät yhdenvertaisuutta. SAK pitää esitettyjä muutoksia pääsääntöisesti hyvinä. Työelämän ja korkeakoulutuksen yhteyden vahvistaminen on tärkeää. Käytännön tapoja pitää edistää myös muilla politiikkatoimilla kuin pelkällä lainsäädännöllä. Esitysluonnoksessa ehdotetut toimet elinikäisen ja jatkuvan oppimisen edistämiseksi ovat myöskin kannatettavia.

Esityksessä on huomioitu erittäin ohuesti yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rooli ammatillisen tutkinnon suorittaneiden täydennyskoulutusväylänä. Esityksessä selvennetään, että erilaiset moduulit tulevat vahvemmin osaksi täydennyskoulutusta, mutta katsantokanta on vahvasti korkeakoulutettujen jatkokoulutuksessa. SAK pitää tärkeänä, että ammatillisen tutkinnon suorittaneiden mahdollisuutta hyödyntää korkeakoulujen koulutuskokonaisuuksia parannetaan. SAK pitää erittäin tärkeänä työelämävastaavuuden kehittämistä ja korkeakoulujen tehtävä tulee olla palvella koko työväestön osaamistason nostoa.

Nykytilan arvioinnissa on hyvin kuvattu avoimen väylän puutteet päästä jatko-opiskelijaksi. Varsinkin ennakoimattomuus on suuri ongelma, johon pitää puuttua. Esitetyt kehitystoimet ovat hyviä. Avointen korkeakoulujen tarjonnan hyödyntämistä aikuisten täydennyskoulutusväylänä pitää kehittää.

SAK kannattaa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittamista edeltävän työkokemuksen pituuden laskemista kolmesta kahteen vuoteen. Varsinkin aikuisopiskelijoilla on usein vuosien työkokemus ennen alemman korkeakoulututkinnon suorittamista. Esitetty muutos nopeuttaisi osaamistason nostoa.

Opiskelijaksi ottamisen joustavuuden lisääminen on hyvä asia. Tulevaisuudessa on tarkasteltava, miten aiemmin tehdyt muutokset hakukriteereihin ovat vaikuttaneet eri koulutusmuodoista tulevien mahdollisuuksiin päästä opiskelemaan korkeakouluihin.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry