Isyysvapaan kestoon mallia Ruotsista

SAK toivoo Suomen seuraavan Ruotsin esimerkkiä ja ottavan käyttöön kolmannen isyysvapaakuukauden. Isille korvamerkityn perhevapaan pituus on Suomessa tällä hetkellä yhdeksän viikkoa.
08.11.2015 07:00
SAK

Isyysvapaan pidentäminen maksaisi SAK:n arvion mukaan vuodessa 50–100 miljoonaa euroa. Pidennys voidaan rahoittaa korottamalla työnantajien ja työntekijöiden sairausvakuutusmaksuja korkeintaan noin puolella promillella.

Ilkka KaukorantaSAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta arvioi, että isyysvapaata pidentämällä lisätään pienillä kustannuksilla merkittävästi työelämän tasa-arvoa.

– Lakimuutokset ovat olleet tehokas tapa lisätä isien lasten hoitoon käyttämää aikaa ja edistää siten sukupuolten yhdenvertaisuutta työ- ja perhe-elämässä.

– Kolmen kuukauden vapaa takaisi isille mahdollisuuden aitoon itsenäiseen hoitovastuuseen.

Kaukoranta uskoo pidemmän isyysvapaan edistävän myös naisten työssäkäyntiä, kun äidit voisivat sen myötä palata entistä aikaisemmin töihin.

– Isyysrahakauden pidentäminen tuskin vähentäisi työntekoa. Sen sijaan se saattaisi lyhentää kotihoidon tuen jaksoja, joita nyt käyttävät pääasiassa naiset.

Asennemuutos tarpeen isien hyväksi

Tilastokeskuksen työolotutkimuksen mukaan joka kolmas isä kokee perhevapaalle jäämisen työpaikallaan vaikeaksi. Isyysvapaata käyttää hyväkseen jo reilut 80 prosenttia isistä, mutta isien käyttämän vanhempainvapaan osuus jää edelleen alle yhdeksän prosentin.

Ekonomisti Ilkka Kaukoranta peräänkuuluttaakin asennemuutosta työpaikoille.

– Mitä myönteisemmin työpaikalla suhtaudutaan isien perhevapaiden käyttöön, sitä suurempi osa miehistä niitä käyttää.

Ruotsalaisisät saavat oikeuden kolmanteen perhevapaakuukauteen ensi vuoden alusta.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.