Palkansaajille kaatumassa iso vastuu sairaanhoitovakuutuksesta

SAK vastustaa sairaanhoitovakuutuksen rahoituksen päävastuun siirtämistä palkansaajille. Vakuutuksesta rahoitetaan muun muassa lääkekorvaukset.
11.03.2014 15:30
SAK
Janne Metsämäki

Parhaillaan lausuntokierroksella olevassa esityksessään sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ehdottaa palkansaajien ja muiden vakuutettujen maksuosuuden korottamista pysyvästi yli 54 prosenttiin. Loput vakuutuksesta maksaa valtio.

Edunvalvontajohtaja Janne Metsämäki SAK:sta korostaa, että rahoitusjärjestelmä on neuvoteltava kokonaan uusiksi tai vakuutuksesta on löydettävä säästöjä.

– Juustohöylän ja työntekijöiden maksuosuuden kasvattamisen yhdistelmä ei enää menettele. Myös työnantajien on kustannettava sairaanhoitovakuutusta, jos valtiolla ei riitä haluja eikä mahdollisuuksia osallistua kuluihin entiseen malliin.

STM korotti viime ja tälle vuodelle palkansaajien ja muiden vakuutettujen osuuden maksuista väliaikaisesti 54,4 prosenttiin.

Lain mukaan vakuutetut ja valtio rahoittavat puoliksi sairaanhoitovakuutuksen kulut. Vuoden 2006 uudistuksessa sairausvakuutuksen rahoitus eriytyi sairaanhoito- ja työtulovakuutukseen.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.