Veronumero ei nykyisellään vielä riitä rakennusalan harmaan talouden torjuntaan

Rakennusalan veronumero on ollut pakollinen jokaiselle yhteisellä rakennustyömaalla työskentelevälle syyskuun alusta alkaen. Vanhoille työmaille on annettu siirtymäaikaa maaliskuun alkuun.
10.09.2012 14:06
SAK
Rakennustyömaa Helsingissä

Veronumero on merkitty kuvalliseen henkilökorttiin, jota ilman työmaalle ei ole asiaa. Numeron avulla torjutaan rakennusalan harmaata taloutta. Se auttaa myös seuraamaan, kuinka paljon Suomessa on ulkomaalaisia, väliaikaisesti maahan tulevia työntekijöitä.

Veronumeron hankkimisen lisäksi työntekijän täytyy myös rekisteröityä rakennusalan verorekisteriin. SAK:n ekonomisti Erkki Laukkanen kertoo, että valtaosa rakennusalan työntekijöistä on jo rekisteröitynyt.

Veronumerosta yksin ei kuitenkaan saada vielä kaikkea hyötyä irti. Rekisteristä voidaan tarkastaa, onko työntekijä siellä vai ei, mutta muut sieltä saatavat tiedot ovat vielä epäselviä.

Alun perin oli tarkoitus, että viranomaiset saisivat rekisteristä tiedon esimerkiksi työntekijöiden palkoista ensi vuoden alusta alkaen. Uudistus kuitenkin viivästyy ensi vuoden loppuun.

– Paras olisi, jos rekisteriin ilmoitettaisiin kuukausittain maksetut ja välilliset palkat. Se mahdollistaisi aidon verovalvonnan ja sekä ulkomaalaisten että suomalaisten työntekijöiden valvonta olisi samalla viivalla, Laukkanen sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK jahkailee kuitenkin vielä rekisteriin ilmoitettavien asioiden kanssa. Esimerkiksi urakkatyöstä ei EK:n mukaan tarvitsisi ilmoittaa välttämättä ollenkaan.

– Se antaisi työnantajille mahdollisuuden muuttaa todellisuudessa tuntityönä tehty työ urakkatyöksi ja jättää se merkitsemättä, Laukkanen sanoo.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.