Viisi vinkkiä: Pidä stressi loitolla

Ihminen sietää lyhytjaksoista stressiä. Pieni stressi saattaa jopa nostaa suorituksen tasoa. Toisaalta työ voi olla haastavaa ja vaativaa ilman, että se kuluttaa henkisiä voimavaroja.
14.08.2012 10:09 karhu admin
Loman jälkeet työt pitäisi voida aloittaa rauhallisesti.

Jatkuva stressi sen sijaan altistaa työuupumukselle ja masennukselle.

Parhaiten stressiä ehkäisee hyvä elämänhallinta. Kun perhesuhteet ja suhteet ystäviin ovat kunnossa sekä keho ja mieli hyvässä kunnossa, stressi pysyy helpommin hallinnassa.

Varmimmin stressiä pitävät loitolla oikea työkuorma sekä riittävä, ajantasainen ammattitaito.

Mitä voi tehdä, ettei stressi iske heti loman jälkeen, kehittämispäällikkö, erikoispsykologi Jan-Henry Stenberg Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta?

1. Aloita työt rauhallisesti

Moni kuvittelee loman jälkeen, että voimia on mielettömästi. Lomalta paluuta voi verrata juoksemiseen, eli ei pidä lähteä liikkeelle liian kovaa.

2. Suunnittele työt pidemmälle jaksolle

Jos toimenkuva antaa myöten, kannattaa hahmottaa, mitä lähiaikoina eli kahden viikon tai seuraavan kuukauden aikana tulee tapahtumaan. Itselleen voi tehdä tällaisia ”liikennemerkkejä”, jotta kaikkea ei aloita heti täysillä.

3. Ota henkisesti etäisyyttä kasaantuneisiin töihin

Loman aikana kasaantuneita töitä ei tarvitse selvittää päivässä tai kahdessa. Työt voi asettaa tärkeysjärjestykseen ainakin kolmeen luokkaan: välttämättömän kiireiset, kohtalaisen kiireiset eli lähiaikoina hoidettavat ja sellaiset, joiden hoitamattomuus ei kaada kenenkään maailmaa.

4. Lepää ja liiku riittävästi

Tärkeintä on, että loman jälkeen pyrkii huolehtimaan riittävästä liikunnasta, levosta ja hyvästä ravinnosta. Moni liikkuu lomalla riittävästi, mutta valitettavan usein se jää pois töiden alettua.

5. Varaa virkistymishetkiin aikaa

Kun työ jakautuu riittävän lyhyisiin jaksoihin, töissä jaksaa paremmin. Varaa kalenteriin määräajoin pitkä viikonloppu tai muu virkistävä lepohetki. Ei pidä painaa täysillä seuraavaan lomaan saakka tai ”ladata akkuja” alkoholin avulla, sillä ne syövät voimavaroja.

Birgitta Suorsa

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.