Työllistämiseen sijoittaminen maksaa itsensä takaisin

SAK muistuttaa työttömyyden hoitoon suunnattujen varojen maksavan itsensä pian takaisin työllisyyden kasvuna ja verotuloina.
25.08.2015 12:24
SAK
SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen.

– TE-toimistot ovat tiukoilla määrärahojen kanssa, ja asiakasmäärät ovat niin korkeita, ettei henkilökohtaiseen neuvontaan ole mahdollisuutta. Työnvälitys on saatava toimimaan, ja TE-toimistoihin on palkattava lisää henkilökuntaa, SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen toteaa.

Tehokkain keino nopeuttaa työttömän työllistymistä on henkilökohtainen tuki heti työttömyyden alkaessa.

– Jos työttömän työllistymissuunnitelma saadaan heti kuntoon, ja hän saa työtarjouksen työttömyyden aluksi, on hänellä nykyistä paremmat mahdollisuudet työllistyä pian uudelleen, työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen painottaa.

Suomen hallituksen suunnitelmissa on leikata työllisyysmäärärahoista sekä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta, vaikka nykyiselläänkin niihin suunnatut varat ovat riittämättömät. Hallituksen suunnitelmissa on myös jatkaa TE-toimistojen henkilökunnan vähentämistä.

Pirjo Väänänen– Työttömyys kasvaa, mutta samaan aikaan työttömyyspalveluita vähennetään. Työttömien tukeminen on unohtunut hallitukselta täysin, ja pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut järkyttäviin mittasuhteisiin, SAK:n työllisyysasioiden päällikkö Pirjo Väänänen kertoo.

Palkkatuet ja starttirahat loppuivat

SAK tähdentää, että jo viimeisimmät TE-toimistojen toimintaan tehdyt säästöt ovat heikentäneet työttömien mahdollisuuksia työllistyä. Myös työllistämistä edistävän palkkatuen ja yritysten käynnistämiseen tarkoitetut starttirahojen määrärahat ovat monin paikoin loppu tältä vuodelta.

– SAK peräänkuuluttaa työnantajilta valmiutta työllistää nuoria, sillä palkkatukeen kajoaminen on laskenut selvästi nuorten työllistymistä. Myös pitkäaikaistyöttömien työllistäminen on hiipunut, työllisyysasioiden päällikkö Pirjo Väänänen kertoo.

SAK on puhunut yhteiskuntasopimusneuvotteluiden aikana muutosturvan kehittämisestä. Työttömyysturva ja työvoimapalvelut ovat olennainen osa muutosturvaa, ja niistä tehtäville säästöille tulisi löytää vaihtoehtoisia leikkauskohteita.

– Hallitusohjelmaan kirjatut työttömyysturvan säästöt on peruttava. Hallituksen tulisi sen sijaan kehittää ennakoivaa muutosturvaa sekä järjestää kouluttautumismahdollisuuksia työttömille työnhakijoille, SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen pohtii.

Tilastokeskuksen tänään julkaisemien työttömyystilastojen mukaan työttömyysaste on noussut vuoden aikana. Heinäkuussa työttömiä oli 8,4 prosenttia, kun viime vuonna samaan aikaan työttömyysaste oli 7,0 prosenttia.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.