Talvivaaran kaivos on turvallinen työpaikka

Talvivaara on turvallinen työpaikka, eikä poikkea muista kaivosalan työpaikoista, sanoo Talvivaaran työsuojeluvaltuutettu Teemu Matero. Hänen mukaansa riskeiltä voi suojautua oikeilla suojaimilla, ja riskien arvioinnin avulla turvallisuuteen tehdyillä parannuksilla.
27.11.2012 06:47 karhu admin
Talvivaaran jätevesivuotoa tukittiin levittämällä betoniittimattoa.

Mitkä ovat suurimmat riskit?

– Ei ole varsinaisesti olemassa mitään yksittäistä suurinta riskiä. Kemikaalipuolelta tulee mieleeni rikkivety, jolta pitää suojautua. Kaasun käyttäytyminen ja vaarat ovat kuitenkin tiedossa, eikä ongelmia ole, jos käyttää oikeita suojaimia. Suurista parannuksista huolimatta malminkäsittelyn tuotantotiloissa on edelleen paljon pölyä. Suunta on parempaan päin. Pölyn poistamista voidaan kuitenkin edelleen parantaa.

Millaisia työtapaturmia Talvivaarassa on sattunut?

– Vakavin tapaturma oli viime kevättalvella sattunut kuolemantapaus. Sen jälkeen mitään pahempaa ei ole sattunut. Yleisimpiä tapaturmia ovat liukastumiset ja kompastumiset, joissa saattaa muljahtaa nilkka tai sormi.

Panostetaanko Talvivaarassa tarpeeksi työsuojeluun?

– Enemmänkin voisi panostaa. Suojelu on vielä hieman ohuella pohjalla, vaikka sitä onkin parannettu koko ajan. Erityisesti esimiesten ja työnjohdon turvallisuuskoulutukseen pitäisi panostaa. Myös turvallisuuden valvontaan voisi satsata enemmän, sillä kun antaa ohjeita, niiden noudattamista pitää myös valvoa.

Miten työturvallisuus on otettu huomioon kipsisakka-altaan vuoto-onnettomuutta selvitettäessä?

– Itse vuodon tukkiminen ei ole aiheuttanut riskiä työturvallisuudelle. Siinä on otettu huomioon perusturvallisuus, vaikka altaan ympärillä on ollut ruuhkaa. Myös paljon esillä olleet uraani- ja nikkelipitoisuudet ovat olleet niin pieniä, ettei niistä koidu ihmisille terveyshaittaa eikä työturvallisuus vaarannu niiden takia.

Henni Laitinen

 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.