Taloustutkija: Hallitusohjelma on rakennettu myyttien varaan

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelma on rakennettu talousmyyttien varaan, väittää taloustutkija Christer Lindholm. Hänen mukaansa ohjelma on kevyt versio vyönkiristyspolitiikasta, jota on sovellettu huonolla menestyksellä euroalueen kriisimaissa.
07.07.2015 07:09
SAK
Åbo Akademissa työskentelevä taloustutkija Christer Lindholm.

 Nähtäväksi jää, onnistuuko tämä politiikka paremmin meillä kuin kriisimaissa, joiden julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on itse asiassa kasvanut epäonnistuneen kriisinhallinnan seurauksena, Lindholm kirjoittaa SAK:n Hyvän työn blogissa.

Åbo Akademissa työskentelevä taloustutkija listaa yhdeksi vyönkiristyspolitiikan taustalla olevaksi myytiksi sen, että julkista taloutta tulisi kohdella samalla tavalla kuin yksilön tai perheen yksityistä taloutta. Jos tulot eivät riitä menoihin, silloin on karsittava menoja.

– Yksittäisen perheen vyönkiristys vaikuttaa vain ja ainoastaan kyseiseen perheeseen, kun taas julkisen sektorin säästötoimet vaikuttavat haitallisesti koko kansantalouteen kokonaiskysynnän kautta. Pahimmassa tapauksessa liian rajut julkisten menojen leikkaukset voivat kääntää talouskasvun pakkasen puolelle, Christer Lindholm muistuttaa.

Hän on myös hallituksen kanssa eri mieltä siitä, että hyvätuloisiin kohdistetut veronkorotukset olisivat aina menoleikkauksia huonompi keino julkisen talouden tasapainottamiseen. Lindholm kyseenalaistaa blogikirjoituksessaan myös ansiosidonnaisen työttömyysturvaan kaavaillut leikkaukset.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.