SAK:n tutkimus: Osa-aikainen on aina valmis tulemaan töihin

Vastentahtoisesti osa-aikaisena työskentelevien arki on karua, ilmenee SAK:n tekemästä haastattelututkimuksesta. He ovat työnantajan joustovara, jonka on oltava aina valmis tulemaan töihin.
27.04.2015 07:29
SAK

Vastentahtoisesti osa-aikaisena työskentelevät palvelualan työntekijät kokevat olevansa kuin heittopussi tai käsipari, jota liikutellaan työpisteeltä toiselle.

– Puhutaan käsipareista, ei ihmisistä. Jos ei käsipareja ole tarpeeksi, niin kassoille tulee ruuhkaa, toteaa tutkimukseen osallistunut kaupan alan työntekijä.

Moni vastentahtoisesti osa-aikaisesti työskentelevistä kokee, etteivät työnantaja tai vakituiset työntekijät arvosta heitä. Epävarmassa työtilanteessa olevan työntekijän on siedettävä esimerkiksi epäasiallista käytöstä, jotta hän saa jatkossa työtä.

– Keittiöpäällikkö kähmii kuulemma yhdessä paikassa. Jos sanoo ei, niin sitten ei olekaan enää tunteja, kertoo ravintola-alan työntekijä.

SAK:n tekemä tutkimus osoittaa, että joustavuudesta huolimatta osa-aikatyöntekijän toimeentulo on kiven alla. Tulot rakentuvat yleensä pienistä puroista, joista yksi on päätoimi, ja toimeentuloa täydentävät useiden työnantajien antamat keikkaluontoiset työtehtävät.

SAK: Osa-aikaisuudelle oltava hyvät perusteet

SAK katsoo, että työntekijä tarvitsee aina varmuuden vähimmäisansioista. Osa-aikaisuudelle on myös oltava hyväksyttävät perusteet, eikä se saisi olla vain työnantajan keinottelua.

– Usein työnantaja haluaa minimoida työkustannuksia eli työn hintaa, kun hän teettää osa-aikatyötä tai palkkaa työntekijöitä nollatyösopimuksilla. Kysynnän vaihtelut ja epävarmuus työn määrästä siirretään näin työntekijän harteille, selventää SAK:n työehtoasioiden päällikkö Annika Rönni-Sällinen.

SAK:n päälakimiehen Timo Koskinen mielestä nollatyösuhteisten ongelma on jo niin laaja, että asiaan tulisi puuttua lainsäädännössä. Työmarkkinajärjestöt ovat pyrkineet löytämään useassa työryhmässä ratkaisua osa-aikatyön ja nollatyösuhteisten ongelmiin.

– Osa-aikaisten ongelman ratkeaminen ei ole kiinni työntekijäpuolen tai virkamiehistön asenteista. Kaipaisinkin enemmän perusteluita, miksi yrittäjäriskin viimekätinen kantaja pitää olla juuri osa-aikainen nollatyöntekijä, ihmettelee päälakimies Timo Koskinen.

SAK toteutti Maaginen sana: käsipari – Tutkimus vastentahtoisesta osa-aikatyöstä -tutkimuksen vuonna 2013, ja sitä varten haastateltiin 22 palvelualan työntekijää eri puolilla Suomea.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.