SAK:n hallitus suomi budjettiriihen päätöksiä
SAK:n hallituksen mielestä maan hallituksen toimet kasvun ja työllisyyden tukemiseksi ovat täysin riittämättömiä. Erityisen pettyneitä oltiin päätöksiin kilometrikorvausten leikkauksista ja rikkidirektiivin aiheuttamien menetysten vähäisestä kompensoinnista.
Kolmen päivän koulutusoikeus
Kokouksen aluksi hallitus keskusteli kolmen päivän koulutusoikeuden toteuttamisesta. Kirjaus koulutusoikeudesta on osa raamisopimusta, jonka osaksi se tuli maan hallituksen ilmoituksena. Raamisopimuksen mukaisesti lain koulutusoikeudesta pitäisi tulla voimaan vuoden 2013 alusta. SAK:n työvaliokunta päätti jo kesäkuussa, että lakivalmistelu voidaan käynnistää siihen mennessä saavutetun yhteisen näkemyksen pohjalta.
Nuorten työllistämisen tukeminen
Asian esittelivät kehittämisjohtaja Saana Siekkinen ja työllisyysasioiden päällikkö Pirjo Väänänen. Nuorten työllistämisen tukemiseksi valmistellaan ehdotuksia työurasopimuksen pohjalta käynnistetyissä työryhmissä ja nuorten yhteiskuntatakuu työryhmässä tänä syksynä. Keskusjärjestöjen työn määräaika on 30.9. ja liittojen nuorten työllistämissopimuksia koskevan valmistelun määräaika o n 30.11.
Saana Siekkinen korosti, että SAK ei hyväksy palkattoman työn teettämistä. Tutkintoihin kuuluvat lyhyet työssäoppimis- ja harjoittelujaksot voivat kuitenkin olla jatkossakin osa opiskelua, eikä niiden osalta makseta palkkaa. Pidempien työssäoppimisjaksojen (yli 6 kk) osalta on tarkoituksenmukaista tehdä oppisopimus, jolloin opiskelijoille maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
SAK:n lähtökohdista nuorten työllistämisen tukemiseen on valmistumassa muistio, joka tulee lähipäivinä SAK:n nettisivuille.
Aikuiskoulutus-raamityöryhmän neuvottelutulos
Neuvottelutulosta esitteli kehittämispäällikkö Markku Liljeström. Työryhmä selvitti Koulutusrahaston etuuksien käyttöä ja valmisteli niitä sekä Koulutusrahaston toiminnan kehittämistä koskevia ehdotuksia. Työryhmä esittää parannuksia kaikkiin Koulutusrahaston nykyään myöntämiin etuuksiin ja esittää joitakin toimia myös rahaston toiminnan kehittämiseksi. Muutosten esitetään tulevan voimaan 1.8.2013.
Hallitus hyväksyi osaltaan työryhmän neuvottelutuloksen.
Hallituksen budjettiriihi
SAK edellytt maan hallitukselta budjettiriihessä toimia työllisyyden ja kasvun tukemiseksi. Muun muassa rikkidirektiivin kompensaatiotoimenpiteistä, kilometrikorvauksista ja oppisopimuskoulutuksen rahoitustasosta odotettiin tämän mukaisia päätöksiä, mikä ei toteutunut.
SAK ei hyväksy suunniteltuja leikkauksia kilometrikorvauksiin ja pyrkii vaikuttamaan asiaan vielä sen eduskuntakäsittelyn aikana. Rikkipäästöjä leikkaava rikkidirektiivi kurittaa suomalaista teollisuutta ja uhkaa heikentää työllisyyttä. Kataisen hallitus on luvannut investointitukea rikkipesureiden asentamiseksi laivoihin. SAK:ssa tukea ei pidetä riittävänä.
Hallituksen tiedote koskien valtion budjetin linjauksia.
Toiminta- ja talousasiat
Hallitus merkitsi tiedoksi SAK:n välitilinpäätöksen 30.6.2012 .
Jäsenvaihdoksia
- Hallitus valitsi JHL:n esityksestä Päivi Niemi-Laineen Jarkko Elorannan henkilökohtaiseksi varajäseneksi SAK:n työvaliokuntaan Pirjo Mäkisen tilalle.
- JHL:n esittää, että SAK:n hallituksen varsinaiseksi jäseneksi, Jarkko Elorannan tilalle, valitaan Päivi Niemi-Laine.
- AKT esittää, että SAK:n hallituksen varsinaiseksi jäseneksi valitaan Timo Rädyn tilalle AKT:n uusi puheenjohtaja, joka valitaan 30.11.2012 pidettävässä AKT:n valtuuston kokouksessa.
Esitykset hallituksen jäseniksi lähetetään SAK:n valtuuston päätettäväksi.
- Timo Haverinen (Metalli) on ilmoittanut eroavansa SAK:n valtuuston varajäsenen tehtävästä 20.7.2012.
- Risto Rautiainen (IAU) on pyytänyt eroa 1.6.2012 SAK:n valtuustosta.
- Markku Saikkonen (PAM) on pyytänyt eroa valtuuston varajäsenyydestä 23.5.2012 alkaen.
Eroilmoitukset lähetetään valtuuston käsiteltäväksi.
Tiedoksi
Hallitus sai tiedoksi SAK:n henkilöstöraportti vuodelta 2011 ja raportin ILO:n 101. kansainvälisestä työkonferenssista 30.5.-14.6.2012.
FinnUnionsin kärkihankkeet
Hankkeita esitteli FinnUnionsin vt. johtaja Marianne Muona. Syksyn keskeisiä EU-kysymyksiä ovat muun muassa pankkiunionin toteuttamistapa ja toimenpiteet, kasvun edistäminen ns. projektibondien avulla ja suunnitteilla oleva työllisyyspaketti sekä siihen liittyvä kolmikantamalli, jonka avulla seurataan muun muassa palkkakehitystä ja inflaatiota jäsenmaissa.
Parlamentin käsittelemistä asioista ay-liikkeen kannalta tärkein on lähetettyjä työntekijöitä koskevan direktiivin käsittely ja työaikadirektiivi, josta komissio antanee uuden direktiiviesityksen keväällä 2013. Muona arvioi, että direktiiviä tuskin ennätetään säätää nykyisen parlamentin aikana.
Työttömyyskassojen jäsenmaksun tasaus ja työttömyysvakuutusmaksu
Työttömyysvakuutusrahaston (TVR) hallitus on päättänyt jäsenmaksutasauksesta tämän vuoden osalta. Se on 10 miljoonaa euroa ja maksu maksetaan sitä saaville kassoille 18.9.2012.
TVR esittää vuoden 2013 palkansaajien työttömyysvakuutusmaksun suuruudeksi 0,6 prosenttia eli samaa kuin tänä vuonna.