Sairauslomapäivän karenssi on perustuslain vastainen

SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto tulkitsee ensimmäisen sairastumispäivän palkkakarenssin perustuslain vastaiseksi. Hän perustelee väitettään eduskunnan perustuslakivaliokunnan päätöksellä vuodelta 2000.
22.09.2015 10:36
SAK
SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto

– Eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi jo vuonna 2000 työsopimuslain kokonaisuudistusta käsitellessään, että työntekijällä on yleensä oikeus saada täysi palkka sairastumispäivää seuranneen yhdeksännen arkipäivän loppuun, Lehto kirjoittaa Edilexissä julkaistussa kirjoituksessa.

Näiden aiempien perustuslakivaliokunnan lausuntojen perusteella näyttäisi siltä, että hallituksen esittämä sairauspäivärahan karenssi olisi perustuslain vastainen.

– Jos työntekijä ei saa palkkaa eikä sairauspäivärahaa, perustuslain suojaama perustoimeentulo ei toteudu, SAK:n lakimies selventää.

Pääministeri Juha Sipilän hallitus on esittänyt, että ensimmäinen sairauslomapäivä muutetaan niin sanotuksi karenssipäiväksi. Työntekijä ei siis saisi tältä ensimmäiseltä päivältä lainkaan palkkaa, ja esityksen mukaan myös yhdeksän seuraavaa sairauspäivää korvattaisiin vain 80 prosenttisesti.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.