Liiton valttikortit − tessi, työttömyysturva ja luottamusmies.

Jäsenhankinta on helppoa. Oikein panee vihaksi, miksi jäsenhankintaa ei hoideta, toteaa Inexin Kilon logistiikkakeskuksen luottamusmies Heikki Laakkonen.
23.09.2014 07:42 karhu admin
Inexin Kilon logistiikkakeskuksen luottamusmies Heikki Laakkonen pitää jäsenhankintaa tärkeänä tehtävänä.

Moni olisi jäsen, jos vain joku olisi hänelle kertonut liittoon kuulumisen merkityksestä ja tarjonnut jäsenyyttä, kertoo luottamusmies Heikki Laakkonen, joka tapaa kaikki uudet työntekijät.

TYÖEHTOSOPIMUS

Laakkosen mukaan työehtosopimus on liiton ylivoimaisesti tärkein valttikortti. Mitä työelämä olisi ilman yleissitovaa tessiä? Lomarahat, lisät ja monet muut edut eivät tule ilman alan työehtosopimusta. Esimerkiksi vähimmäispalkat määräytyvät tessin mukaan. Kuinka moni työnhakija olisi valmis neuvottelemaan omasta palkastaan. Työnantajat tuntuvat painostavan alipalkkoihin, jos työntekijä ei tiedä oikeuksistaan, ovat jotkut Inexille tulleet kertoneet entisistä työpaikoistaan.

− Työntekijät tuntevat huonosti oman alansa työehtosopimuksen. Eikä sitä kovin hyvin tunne kaikki työnantajatkaan. Työehtosopimus on kuitenkin meidän turvaverkko, siinä määritellään vähimmäisehdot. Se on myös luottamusmiehen tärkein työväline ja siihen nojautuen voidaan pitää huolta työntekijöiden eduista.

TYÖTTÖMYYSTURVAA

− Mutta oikeasti tärkeintä jäsenyyden myymisessä on korostaa työttömyyskassan jäsenyyttä. Meillekin moni tulee viettämään välivuotta ennen opiskeluja eikä tiedä, että voi tänä aikana hankkia oikeuden työttömyysturvaan. Sanon heille, että oikeus ansiosidonnaiseen ei häviä, vaikka vaihtaisi liittoa siirryttyään toiselle alalle. Ja opiskelijat voivat hankkia sitä jatkossa kesätöillään.

HELPPO LIITTYMINEN

Inexin Kilon logistiikkakeskuksen luottamusmies Heikki Laakkonen tapaa suunnitelmallisesti kaikki uudet työntekijät. Käynti luottamusmiehen juttusilla kuuluu tavallaan uuden työntekijän perehdytykseen ja tästä on työnantajan kanssa sovittu.

− Tämä on hyvä tapa. Luottamusmiehen huoneessa, vaikka ahdas onkin, juttelu käy luontevammin. Tunnin tai vajaan kestävään tapaamiseen tulee pieniä porukoita, neljästä kuuteen uutta työntekijää. Kyselen heiltä tuntemuksia ja samalla saan selville, millaista porukkaa on tulossa. Eri ryhmille tuon esiin hieman eri asioita liittoon liittymisen eduista.

− Meille tulee paljon nuoria, joille kukaan ei koskaan ole tarjonnut jäsenyyttä. Olen havainnut, että esimerkiksi metallin tai rakennusalalta tulleille liittojen jäsenyys on tuttua.

− Siinä myös lopuksi tarjoan helppoa tapaa liittyä liittoon ja laittaa työttömyysturva kertymään. Ei tarvitse kuin täyttää yhteystiedot ja allekirjoittaa lomake. Minä syötän hakemukset heti liittoon ja jäsenyys alkaa välittömästi.

Helsingin varastotyöntekijät ry ammattiosastolla oli viime vuonna kampanja, jossa uudelle jäsenelle annettiin elokuvalippu. Pieni lahja ilahdutti monia. Ammattiosastoille nämä tulevat kalliiksi, mutta Laakkonen kehottaakin liittoja hankkimaan jotain pientä, jolla voitaisiin ilahduttaa uusia jäseniä.

− Luottamusmiehen ovi on aina auki ja yritän mahdollisuuksien mukaan tavata työntekijöitä. Minua voi aina nykäistä hihasta ja kysyä.

OIKEUSAPUA JA LAKIMIESPALVELUJA

− Meille liittyy YTK-kassastakin porukkaa, kun työntekijöille selviää, ettei sieltä saa muuta turvaa. Ongelmatilanteissa luottamusmies pystyy selvittämään monia asioita, mutta jos on pahempi ongelma, niin harvallapa on varaa palkata lakimiestä ja viedä juttua oikeuteen.

− Riitatilanteista kerron joskus karujakin esimerkkejä. Ne herättävät ymmärtämään liittoon kuulumisen merkityksen. Luottamusmiehen apu asioiden selvittelyssä tai liiton lakimiehen tuki ja oikeusapu näyttäytyvät sitten jo todellisina etuina, Laakkonen korostaa.

− Joskus joku meille tullut työntekijä kertoo, kuinka liitto on häntä auttanut. Se onkin sitten parasta mainosta ammattiliitolle.

LUOTTAMUSMIES

PAMilainen luottamusmies Heikki Laakkonen arvioi, ettei liiton jäsenyydelle ole monellakaan periaatteellista vastustusta. Enemmänkin on kyse tietämättömyydestä. Kukaan ei ole osannut aiemmin kertoa, miten liitto tukee ja auttaa, mitä hyötyä on jäsenyydestä. Tässä listauksessa jäsenedut ovat Laakkosen mukaan vähemmän tärkeitä, vaikka ihan mukavia ovatkin. Niillä ei kuitenkaan myydä jäsenyyttä.

− Meillä etenkin maahanmuuttajataustaiset työntekijät ja vuokratyöntekijät ovat hyvinkin halukkaita jäsenyyteen. Vuokratyöntekijöillä on jo entisestään kokemuksia ongelmatyöpaikoista, joten he haluavat turvata selustansa.

Luottamusmies neuvoo ja opastaa, ottaa selvää asioista, neuvottelee työnantajan kanssa. Ongelmat on hyvä selvittää Laakkosen mukaan mieluummin ennen kuin ne kasvavat liian suuriksi. Hän kannustaakin tulemaan luottamusmiehen juttusille rohkeasti ajoissa, ennen kuin asiat kaatuvat päälle.

KENTTÄKOULUTTAJIA

Luottamusmies Heikki Laakkonen kaipaa luottamusmiehille enemmän jäsenhankintaa tukevaa koulutusta. Koulutuksessa toki puhutaan jäsenhankinnan tarpeellisuudesta, mutta miten saat ihmiset jäseneksi, siihen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota.

− Ehdottaisinkin, että järjestettäisiin ns. ”kenttäkouluttajia”, jotka tukisivat ja neuvoisivat uusia luottamusmiehiä jäsenhankinnassa. Käytännön jäsenhankinnan tehostamiseen liitot voisivat satsata enemmän, Laakkonen toteaa.

Aino Pietarinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.