Kilpailukykysopimus lisää paikallista sopimista

Kilpailukykysopimuksessa otettiin iso harppaus paikallisessa sopimisessa. Esimerkiksi työajan pidentämisestä ja työehtojen sopeuttamisesta kriisitilanteissa voidaan monilla työpaikoilla sopia paikallisesti.
20.09.2016 07:45 karhu admin
Uutiset Työelämä
Paikallisen sopimisen mahdollisuudet lisääntyvät muun muassa kaupan alalla.

Kilpailukykysopimuksessa sovittiin työajan pidentämisestä 24 tunnilla vuodessa. Tapa, jolla työaikaa pidennetään, voidaan monilla aloilla sopia paikallisesti. SAK:laisilla aloilla tämä mahdollisuus koskettaa yli 200 000 palkansaajaa, käy ilmi SAK:ssa tehdystä selvityksestä.

Työajan pidentämisessä voidaan käyttää hyväksi työaikapankkeja tai esimerkiksi työajan tasoittumisjaksoa. Tyypillisimmin työaikaa kuitenkin lisätään mekaanisesti viikoittaista tai vuorokautista työaikaa pidentämällä.

Jos työajan pidentämisen tavasta ei onnistuta sopimaan paikallisesti, käytetään yhteisesti sovittua perälautaa, joka määrää pidentämisen tavan. Tällöin työaikaa pidennetään esimerkiksi pekkaspäiviä leikkaamalla.

Kilpailukykysopimuksen selviytymislauseke koskee tilanteita, joissa työnantajan taloudelliset tai tuotannolliset vaikeudet uhkaavat johtaa irtisanomisiin. Ideana on turvata työnantajan toiminta ja työpaikat työehtoja sopeuttamalla. Paikallisesti sovittavan selviytymislausekkeen piirissä on noin 500 000 palkansaajaa SAK:laisilla aloilla.

Myös selviytymislausekkeen osalta on sovittu perälaudoista. Monilla aloilla selviytymislausekkeesta voi sopia vain luottamusmies eikä työehtosopimusten minimimääräyksiä saa alittaa. Esimerkiksi teknologiateollisuudessa paikallisesti ei saa sopia alle työehtosopimuksen peruspalkkojen.

Useilla aloilla sovittiin luottamusmiesten toimintaedellytyksien parantamisesta paikallisesti sopien. Näillä aloilla työskentelee yli 600 000 SAK:laista palkansaajaa.

Täsmällisempiä ohjeita

Työaikapankkien käyttö ei kilpailukykysopimuksessa merkittävästi edistynyt, vaikka muutamille aloille pankeista tuli kirjaus työehtosopimukseen tai niiden käytöstä voidaan jatkossa päättää työpaikoilla. Toisaalta monilla aloilla on jo entuudestaan sovittu työaikapankkien käytöstä.

Liittojen soveltamisneuvotteluissa paikallista sopimista edistettiin myös asioissa, jotka eivät liity kilpailukykysopimukseen. Esimerkiksi Palvelualojen ammattiliiton PAMin pääsopimusaloilla voidaan paikallisesti sopia omailmoituksen käyttöönotosta lyhyissä sairauspoissaoloissa. Mekaanisessa metsäteollisuudessa, kuten sahoilla, lomakorvauksen jaksottamisesta voidaan tehdä paikallinen sopimus.

Muutamilla aloilla sovittiin koulutuksesta ja täsmällisempien ohjeiden laatimisesta paikallisen sopimisen edistämiseksi. Pulmana on ollut, että työehtosopimusten sallimia paikallisen sopimisen mahdollisuuksia ei ole läheskään aina hyödynnetty työpaikoilla.

SAK:n luottamushenkilöille huhtikuussa tehdyn kyselyn mukaan lähes 60 prosentilla työpaikoista on tehty paikallisia sopimuksia kahden viime vuoden aikana. Vastaajien mukaan sopimista on eniten vaikeuttanut työnantajan painostus ja haluttomuus sopia.

Luottamusmies sopijana

Työehtosopimuksissa mahdollisuus sopia toisin kuin työehtosopimus määrää on pääsääntöisesti luottamusmiehellä, mutta joissakin tapauksissa myös työntekijällä tai henkilöstöryhmällä.

Esimerkiksi rakennusalalla sovittiin, että palkanmuodostuksesta voidaan sopia paikallisesti työehtosopimuksen määräyksistä poiketen, mutta ehdoton edellytys on, että työpaikalla on luottamusmies. Palkanmuodostuksesta voidaan sopia myös järjestäytymättömissä yrityksissä, kunhan siellä on työntekijöitä edustava luottamusmies.

Paikallisen sopimisen piiriin kuuluu rakennusalalla myös työkokeilu, jossa kokeilijalle maksetaan työehtosopimusta pienempää palkkaa puoli vuotta. Työkokeilu on mahdollista vain, jos työpaikalla on luottamusmies ja siitä sovitaan hänen kanssaan.

Rakennusala ei alun perin lähtenyt mukaan kilpailukykysopimukseen, mutta elokuun lopulla syntynyt alan neuvottelutulos noudattelee sitä monilta osin.

Pirjo Pajunen

Jutun lähteenä on käytetty SAK:n ja liittojen nettisivuja.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.