Jokainen syrjäytynyt nuori on liikaa

Kunnon työn päivänä 7. lokakuuta kampanjoidaan nuorten työllisyyden puolesta ja syrjäytymistä vastaan. Teemapäivää vietetään kuudetta kertaa samanaikaisesti eri puolilla maailmaa.
09.09.2013 13:09
SAK, STTK, AKAVA ja SASK

Ammattiliittojen keskusjärjestöt SAK, STTK, Akava sekä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK kokoontuvat Kunnon työn päivänä Helsingin Rautatientorille herättämään tietoisuutta siitä, että ihan tavallinenkin nuori on vaarassa syrjäytyä, jos töitä ei ole.

– Nuorten asema työelämässä on nyt erittäin vaikea, kun työpaikat hupenevat. Työelämästä syrjäytymisen kierre on katkaistava, järjestöt painottavat.

Alle 25-vuotiaita työttömiä oli työ- ja elinkeinoministeriön mukaan heinäkuussa 47 000 eli lähes 7 000 enemmän kuin samaan aikaan edellisenä vuonna. On erittäin huolestuttavaa, että nuorten työttömyys lisääntyy jatkuvasti. Työttömyys on merkittävä riskitekijä syrjäytymiselle.

Samat työehdot nuorille ja vanhoille

On pidettävä huolta myös siitä, että nuoret saavat tehdä töitä samoilla ehdoilla kuin muutkin työntekijät. Järjestöt korostavat, että palkkojen ja muiden työehtojen perusteena ei voi olla ikä. Kokemuksesta maksetaan kyllä hyvin yleisesti. Siitä on sovittu useimmissa työehtosopimuksissa.

Kunnon työn päivänä kymmenet miljoonat ammattiliittojen jäsenet eri puolilla maailmaa kampanjoivat ihmisarvoisen työn ja elämiseen riittävän palkan puolesta.

Ay-liikkeen kansainvälinen kattojärjestö ITUC on tänä vuonna nimennyt kunnon työn päivän maailmanlaajuiseksi teemaksi järjestäytymisen ammattiliittoihin. Teemapäivänä halutaan muistuttaa, että maailman työvoimasta vain seitsemän prosenttia kuuluu ammattiliittoon. Myös Suomessa korkea järjestäytymisaste on paras tae kunnon työlle.

Kunnon työn päivän tapahtumia

Helsingin Rautatientori kello 7–9. Järjestöt herättelevät ohikulkijoita huomaamaan, että kuka tahansa nuori voi syrjäytyä.

Helsinki: Maksuton Decent Work -klubi perjantaina 4. lokakuuta Cafe Mascotissa (Neljäs Linja 2) alkaen kello 20. Esiintyjät: Reino & The Rhinos ja lämmittelybändinä Komea Seppo & Rytmiorkesteri.

Turku: Hyvä esimiestyö ja oikeudenmukainen johtaminen -seminaari. Vapaa pääsy.
kello 17–19. Paikka: Alvarium (Puutarhakatu 8 B)
Työyhteisön keinot rakentaa työhyvinvointia (Työpsykologi Elisa Vatanen, Työterveyslaitos)
Keskustelua ja esimerkkejä esimiestyöstä, oikeudenmukaisesta johtamisesta ja työyhteisötaidoista.

Kunnon työn päivän kansainväliset verkkosivut

Lisätietoja antavat:

SAK: nuorisosihteeri Tatu Tuomela, puh. 040 534 0577
STTK: opiskelija- ja nuorisopoliittinen asiantuntija Ulla Hyvönen, puh.  044 7777 089
Akava: asiantuntija Miika Sahamies, puh. 050 372 8366
SASK: viestintäpäällikkö Jukka Pääkkönen, puh. 040 521 4478

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.