Hallitus otti kantaa VM:n budjettiesitykseen
SAK:n hallituksen kokouksessa 13.8. arvioitiin valtiovarainministeriön ehdotusta valtion tulo- ja menoarvioksi vuodelle 2013, saatiin selvitys koulutusvapaata koskevan lain valmistelusta sekä työvoimapolitiikan uudistamisesta. Kokouksessa kävi ilmi, että monilla aloilla on odotettavissa yt-neuvtteluja.
VM:n talousarvioesityksen ja SAK:n arvion siitä esitteli pääekonomisti Olli Koski. SAK:n mukaan hallituksella pitää olla valmiutta talouden elvyttämiseen ja työvoimapolitiikan rahoituksen lisäämiseen, mikäli työllisyystilanne heikkenee edelleen. Valtiontalouden tasapainottaminen on SAK:n mielestä toteutumassa kokonaisuudessaan melko oikeudenmukaisesti. Verotuksen tuloverovähennyksen korottaminen ja uusi solidaarisuusvero lisäävät verotuksen progressiivisuutta. Samanaikaisesti sosiaaliturvaan ja työvoimapolitiikkaan tulee parannuksia (mm nuorisotakuun toteuttaminen, työmarkkinatuen tarveharkinnasta luopuminen puolison tulojen osalta ja perusturvan indeksikorotuksien varhentaminen).
Budjettiehdotuksen leikkaukset kohdistuvat kuntien valtionosuuksiin ja mm. kilometrikorvauksiin. Palkansaajien rahoitusosuus yksityisen hoidon Kela-korvauksissa nousee ja lapsilisien indeksikorotus jäädytetään. Arvonlisäveroa nostetaan yhdellä prosenttiyksiköllä. Finanssipolitiikan linjaa maan hallitus tarkastelee seuraavan kerran hallitusohjelman välitarkastelussa keväällä 2013.
Kosken mukaan keskustelua on syytä käydä mm. kestävyysvajeen pienentämisen keinoista, koulutuspolitiikkaan esitetyistä säästöistä, rikkidirektiiviin sopeutumisen keinoista (TEMin kokoama työryhmä pohtii parhaillaan) ja esitetystä kilometrikorvauksen leikkaamisesta.
Keskustelussa tuotiin esiin kuntatalouden tila: valtionosuuksien leikkaus iskee kuntien investointeihin ja mm. koulutuksen resursseihin. Myös lomautusten määrä on kasvussa. Huomautettiin myös, että puolustusvoimissa tapahtuvat leikkaukset ovat erittäin rajuja ja leikkauksia on odotettavissa muillakin hallinnonaloilla. Huolta kannettiin teollisuuden toimintaedellytyksistä: rikkidirektiivin käyttöönotto heikentää merkittävästi suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä ja uhkaa kiihdyttää teollisuustuotannon siirtymistä pois Suomesta.
Hallituksen kannanotto VM:n budjettiehdotukseen.
Lakiluonnos koulutusvapaasta tekeillä
Hallitus sai selvityksen koulutusvapaan toteuttamisen valmistelutilanteesta kehittämisjohtaja Saana Siekkiseltä ja edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaalta. TEM on valmistelemassa lainsäädäntöä raamisopimuksessa sovitun koulutusvapaan toteuttamiseksi. Työnantajan verovähennysoikeus koulutuksen järjestämisestä toteutetaan verolainsäädännössä.
SAK:n työvaliokunta hyväksyi kesäkuussa päälinjaukset, joiden pohjalta lainvalmistelu koulutusoikeudesta voitiin käynnistää. Työvaliokunta edellytti kuitenkin määräaikaisten työsuhteiden parempaa huomioimista laissa (tätä ratkotaan parhaillaan) ja koulutusrahaston myöntämän tuen saamisen ehtojen selkeyttämistä tilanteissa, joissa työntekijä ei saa hyväkseen täyttä koulutusoikeutta työnantajan toiminnan seurauksena. SAK:n hallitus käsittelee lakiluonnosta seuraavassa kokouksessaan 3.9.
Työvoimapolitiikkaan perinpohjainen uudistus
Työllisyysasioiden päällikkö Pirjo Väänänen esitteli Työ- ja elinkeinotoimistojen (TE-toimisto) toimintaan ja työllisyyden edistämistoimikuntien (TE-toimikunta) työhön tulevia muutoksia. Hallituksen esitys laiksi julkisesta työvoima- ja yrityspalveluista on parhaillaan lausuntokierroksella. Kyse on mittavasta työvoimapolitiikan uudistamisesta, jossa vuoden 2013 alusta tulee muutoksia TE-toimistojen rakenteeseen ja palveluihin, työpaikoilla toteutettaviin työvoimapalveluihin ja TE-toimikuntien tehtäviin. Myös joihinkin etuuksiin on tulossa muutoksia ja osasta etuuksista, mm. osa-aikalisästä ehdotetaan luovuttavaksi.
Uudistuksessa on Väänäsen mukaan paljon hyvää, esimerkiksi palvelukokonaisuus selkeytyy. Huolestuttavaa on, että lakiin tullee mahdollisuus ostopalvelujen käyttöön työnvälityksessä. On myös viitteitä, että työllistymissuunnitelmia voitaisiin tehdä niin, että työtön ei käy kertaakaan TE-toimistossa.
Hallituksessa ei pidetty hyvänä, että osa-aikalisästä, joka lisää joustavia työllistymismahdollisuuksia, esitetään luovuttavan. Mahdollista ostopalvelujen käytön lisääntymistä pidettiin myös huolestuttavana.
Liittojen ajankohtaiset asiat
Liittopuheenjohtajat selvittivät lyhyesti liitoissa tulevalla syys-talvikaudella käsittelyyn tulevia edunvalvonta- tai liiton muuhun toimintaan liittyviä asioita. Katsauksessa korostui liittojen huoli työllisyydestä, monilla aloilla käydään nyt yt-neuvotteluja.
Puheenjohtaja Lauri Lyly kehotti jäsenliittoja käynnistämään raamisopimuksen mukaiset keskustelut nuorten työllistymisen edistämisestä eri aloilla. Osa liitoista on tämän keskustelun jo käynnistänyt.
Suositus lehtiedusta ja uutistoimistotuesta vuonna 2013
Monipuolisen mediatarjonnan varmistamiseksi SAK on vuosittain tehnyt jäsenliitoille suosituksen lehtiedusta palkansaajalehdille ja uutistoimistotuesta. Vuodeksi 2013 lehtietu esitetään pidettäväksi tämän vuoden tasolla, samoin uutistoimistotuki.
Sijoitussuunnitelman seuranta
Sijoitussuunnitelman toteutumista esitteli talousjohtaja Arto Kuusiola. Sijoitussalkkujen tuotto oli 1.1.-30.6. 2012 3,8 prosenttia. Salkkujen markkina-arvo oli 37,2 miljoonaa euroa ja hankintamenot 35,8 miljoonaa euroa.
Henkilövaihdoksia hallinnossa
Hallitus käsitteli ennakkoilmoituksen valtuuston kokouksesta 22.-23.11. 2012 ja lähetti sen valtuuston jäsenille.
Metalliliitto esittää Matti Mäkelän henkilökohtaiseksi varajäseneksi SAK:n hallitukseen työehtosihteeri Turja Lehtosta. Hallitus lähetti valintaesityksen valtuuston päätettäväksi.
AKT:n ilmoituksen mukaan Timo Räty ei hänen työsuhteensa päätyttyä enää edusta liittoa SAK:n hallituksessa eikä työvaliokunnassa. Myös muut edustukset SAK:n asiantuntijaryhmissä lakkaavat. AKT tekee esityksen Rädyn seuraajasta SAK:n elimissä elokuun aikana. Hallitus merkitsi AKT:n ilmoituksen tiedoksi.
SAK:n hallituksen seuraava kokous on 3.9. 2012 klo 9.