Vill öppna en egen restaurang

När hon blev klar med sin servitörsutbildning började Emilia Sundman genast studera företagsekonomi. Målsättningen är att öppna en egen restaurang.
12.02.2016 14:00
LÖNTAGAREN
Emilia Sundman studerar företagsekonomi vid yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors. I fjol utexaminerades hon som servitör från yrkesinstitutet Prakticum. Foto: Patrik Lindström

19-åriga Emilia Sundman från Sibbo bestämde sig tidigt för att fortsätta studera efter att hon blev servitör från yrkesinstitutet Prakticum i fjol.

– I min familj är de flesta egenföretagare så för mig har det alltid varit självklart att satsa på nåt eget. Jag vill studera så långt som möjligt nu genast. Om man tar ett mellanår kanske det känns tråkigt att börja studera igen, säger Emilia som nu studerar företagsekonomi på yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors.

Hon trivs med studierna, men konstaterar att de är mer teoretiska – och därför mycket svårare – än i yrkesskolan.

– Marknadsföring tycker jag är jätteintressant.

Vid sidan av studierna extraknäcker Emilia som servitör i bistron på Gumbostrand Konst & Form i Sibbo. Dessutom hoppar hon in på två cateringföretag.

– Åtminstone varje veckoslut jobbar jag, och sedan gör jag några inhopp här och där inne i veckan.

Egen restaurang vid havet

Drömmen är att öppna en egen restaurang nån gång i framtiden. Ännu har Emilia Sundman mycket kvar av studierna vid Arcada, men efter att de är slutförda funderar hon på att söka jobb i Sverige för att på det sättet spara pengar.

– Det är ju inte så billigt att starta eget. Jag skulle gärna ha min restaurang i Sverige, för det är kanske inte det lättaste att öppna en restaurang i Finland. Restaurangen skulle helst få vara i Stockholm – nära havet.

Eftersom hon kommer från en företagarfamilj är Emilia väl medveten om att man som företagare måste jobba hårt.

– Jag är beredd på allt.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.