”Det här är mitt drömjobb”

Jobbet som skogsmaskinsförare är självständigt och man får vara ute i naturen. Conny Sandvik säger att han har sitt drömjobb.
12.02.2016 14:00
LÖNTAGAREN
Skotaren är Conny Sandviks arbetsredskap. Hans jobb är alltså att samla upp stockar och köra ut dem ur skogen. Foto: Johannes Tervo

Ute är det minst -20 grader kallt, men inne i skogsmaskinens styrhytt är det behagligt varmt. Här tillbringar 20-åriga Conny Sandvik från Jeppo i Nykarleby sina arbetsdagar.

– Jag trivs jättebra. Jag får vara ute i naturen och jag får arbeta självständigt, säger Conny som gick ut skogsmaskinsförarutbildningen vid Yrkesakademin i Österbotten för knappt två år sen, våren 2014.

Efter avklarad militärtjänstgöring fick han jobb på företaget Bröderna Backlund och där har han nu jobbat i drygt ett år.

– Jag hade alltid velat bli skogsmaskinsförare, men själva jobbet är nåt helt annat än det var i skolan. Det här är mitt drömjobb och jag vill fortsätta så länge jag kan, säger Conny.

Det finns två huvudsakliga typer av skogsmaskiner. Skördaren kapar och kvistar träden, medan skotaren kör ut stockarna ur skogen så att timmerbilen kan hämta dem. En skördare och en skotare jobbar oftast i par, och Connys jobb är att köra skotare.

– Jag har alltså den enklare delen, jag sysslar inte själv med att hugga, konstaterar Conny men påpekar samtidigt att jobbet trots det har sina utmaningar. Terrängen kan ibland vara riktigt svårframkomlig.

– Det är ganska perfekt väder nu när det är kallt, för marken håller att köra på. Om marken är våt kan man inte jobba, för då finns det en risk att man fastnar.

Conny medger ändå att det har hänt att han själv har kört fast – och då gäller att ringa chefen för att få hjälp att komma loss. Nån gång händer det också att maskinen går sönder inne i skogen och då är det bara för Conny att kavla upp ärmarna och reparera den själv.

Långa arbetsdagar

Till fördelarna med jobbet hör också att Conny Sandvik fritt får bestämma sina egna arbetstider.

– I dag började jag halv sju på morgonen, och jag tänkte att jag ska hålla på till halv sju på kvällen. Det finns mycket att göra just nu.

Kanske man måste vara lite av en ensamvarg för att trivas med ett jobb där man gör långa dagar ensam i hytten. Men Conny tycker åtminstone inte att jobbet blir långtråkigt.

– Nej, och jag har radion på precis hela tiden, säger han och skrattar.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.