Ord & termer: Invandring

Begreppen kring invandring blandas ofta ihop. Ibland av misstag, ibland avsiktligt.
22.10.2013 07:00
LÖNTAGAREN

Arbetskraftsinvandrare – En människa som flyttar till ett annat land för att jobba där. EU-medborgare får fritt röra sig och jobba inom unionen. Det samma gäller medborgare i Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. Personer från andra länder måste i allmänhet ansöka om ett uppehållstillstånd för arbetstagare. För att det ska beviljas måste en arbetsgivare förbinda sig att anställa personen då denne kommer till Finland.

Asylsökande – En person som söker skydd i en främmande stat. Hon eller han kan vara utsatt för förföljelse p.g.a. ursprung, nationalitet, religion, politiska åsikter eller liknande skäl, eller kan ha tvingas fly undan krig eller en naturkatastrof. Personen får flyktingstatus om hon eller han beviljas asyl. En asylsökande är alltså inte en flykting, eftersom kriterierna för flyktingskap inte ännu har utretts. Asylutredningen görs av polisen, gränsbevakningsmyndigheterna och Migrationsverket.

Flykting – En asylsökande blir flykting då hon eller han beviljas asyl.

Gästarbetare – En person som kommer som arbetskraftsinvandrare till ett land för att jobba där en kortare tid. En gästarbetare sparar ofta en stor del av de intjänade pengarna för att kunna försörja sig och sin familj i hemlandet.

Kvotflykting – En person som FN:s flyktingorgan UNHCR har gett flyktingstatus och som har beviljats inresetillstånd inom ramen för en flyktingkvot som fastställts i budgeten. Finlands flyktingkvot är 750 personer per år. Mottagarlandet väljer själv kvotflyktingarna. De senaste åren har majoriteten av kvotflyktingarna kommit från Afghanistan, Burma och Kongo-Kinshasa.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.