”Man måste tro på sig själv”

Att vara arbetarskyddsfullmäktige är krävande men samtidigt lärorikt och givande. Det anser Ulf Heimberg som har lång erfarenhet av uppdraget på Ruukki i Hangö. I år ska nya arbetarskyddsfullmäktige väljas inom de flesta branscherna.
22.10.2013 08:00
LÖNTAGAREN
På Rautaruukki finns en inbyggd säkerhetskultur som gör Ulf Heimbergs uppdrag som arbetarskyddsfullmäktig lättare.

– Det kan kännas som om man står och dunkar huvudet i väggen och inte får något gjort, men det är ofta fråga om stora satsningar som tar tid att verkställa. Man måste tro på sig själv och sina idéer, säger Ulf Heimberg om hur det är att vara arbetarskyddsfullmäktig, ett uppdrag han haft i flera repriser under 20 år på rörfabriken Ruukki Metals i Hangö.

Ulf Heimberg uppmanar i synnerhet unga arbetstagare att intressera sig för sin egen arbetsmiljö, för att själva påverka den långa yrkeskarriär de har framför sig. Ett konkret sätt att göra det är att ställa upp som kandidat då det i november och december hålls arbetarskyddsval i de flesta branscherna. Då ska det väljas en arbetarskyddsfullmäktig och två vice fullmäktige vid alla arbetsplatser med minst tio anställda.

– En bra inkörsport kan vara att börja med att ställa upp som vice fullmäktig, säger Ulf Heimberg.

Utbildning är a och o på posten som arbetarskyddsfullmäktig. För den nyvalde lönar det sig att genast gå grundkursen, som oftast ordnas på finska av det egna förbundet och på svenska gemensamt för FFC-förbunden.

– Ett problem är att det ibland är så få som anmäler sig till de svenska kurserna att de inhiberas, konstaterar Ulf Heimberg.

Som arbetarskyddsfullmäktig är man aldrig fullärd. Man ska kontinuerligt studera bland annat lagar och förordningar samt läsa rapporter och tidskriftsartiklar.

– På nätet finns det mycket information. Det är både kusligt och lärorikt att läsa rapporter om olycksfall på andra arbetsplatser. Dessutom är det bra att ha ett stort kontaktnät. Det man inte vet ska man ta reda på, och då är det bra att känna folk.

”Ta det inte personligt”

För att sköta sitt uppdrag är arbetarskyddsfullmäktige, precis som förtroendemannen, befriad från sitt vanliga arbete ett visst antal timmar. Då man representerar minst tio arbetstagare är den lagstadgade minimitiden fyra timmar per fyraveckorsperiod. Närmare bestämmelser finns vanligen i kollektivavtalen. Grundregeln är att ju fler anställda, desto fler timmar.

Vice arbetarskyddsfullmäktige har också rätt till utbildning, men har utöver det rätt att ägna arbetstid åt sitt uppdrag först då den ordinarie är förhindrad. Därför är det svårare för en vice fullmäktig att hålla sig uppdaterad med ny kunskap.

– Jag skulle gärna revidera tidsanvändningen för arbetarskyddsfullmäktige, så att också ersättarna automatiskt fick rätt att använda arbetstid till uppdraget. Då jag för 20 år sedan var arbetarskyddsfullmäktig för första gången på den här fabriken gjorde vi upp ett avtal om att min ersättare fick en del av mina timmar, berättar Ulf Heimberg och konstaterar att det fungerade bra i den situationen.

Rautaruukki-koncernen tar säkerheten på allvar och det gör att Ulf Heimberg har lättare att sköta sitt uppdrag. Men han vet att det finns arbetsplatser där säkerhetskulturen inte är inbyggd och arbetarskyddsfullmäktige är tvungen att arbeta i motvind.

– Då är det viktigt att vara ärlig mot sig själv, att konstatera att man inte är av samma åsikt som arbetsgivaren och att motivera varför man inte är det. Man måste också förstå att inte ta det personligt – och komma ihåg att det aldrig kan vara fel att tänka säkert.

Genom att vara påläst, saklig och diskuterande skaffar man förtroende bland såväl arbetskamrater som chefer.

– I det här uppdraget krävs det att man klarar av att diskutera med arbetsgivaren, också då man inte är av samma åsikt, och att man kan berätta för arbetskamraterna vad som händer. Dessutom ska man kunna lyssna.

Arbetarskyddsfullmäktige ska också leva som han eller hon lär, påpekar Ulf Heimberg.

– Det krävs att man som person föregår med gott exempel. Det är många som ser hur man utför sitt arbete.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.