Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi vuoden 2025 tuloveroasteikosta ja tuloverolain muuttamisesta

SAK:n lausunto valtiovarainministeriölle
14.05. 17:53

Valtiovarainministeriö 
VN/1169/2024 ja VM008:00/2024

Valtiovarainministeriö on pyytänyt Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry:ltä kirjallista asiantuntijalausuntoa ehdotuksesta finanssialan asiakasbonusten verotuskäytänteiden uudistamiseksi.

Esityksessä ehdotetaan tuloverolakiin lisättäväksi säännökset luottojen, talletusten ja sijoitusten perusteella kertyvien asiakasetujen verotuksesta. Asiakasbonus, -hyvitys, -alennus tai muu vastaava asiakkuuteen perustuva rahanarvoinen etu olisi luonnollisen henkilön veronalaista pääomatuloa, jos etu kertyisi tai sen määrä muodostuisi yksityistalouden luottojen, talletusten, sijoitusten, sijoitusvakuutusten, vakuutusmuotoisten sijoitustuotteiden tai kapitalisaatiosopimusten määrän tai arvon perusteella.

SAK kiittää lausuntopyynnöstä ja lausuu asiasta seuraavaa.

Nykyinen verotuskäytäntö asettaa toimijat eriarvoiseen asemaan

Esitys on kokonaisuutena kannatettava. Nykyisen verotuskäytännön haasteena on, että bonuksia voi verovapaasti käyttää myös muihin palvelumaksuihin ja palveluihin kuin mistä bonukset ovat kertyneet. Esitys ei kuitenkaan esitä muutoksia hyvityksen tavanomaisuuden ja kohtuullisuuden arviointiin.

Esityksen mukaan verovapaus edellyttäisi, että asiakas ei voisi vaikuttaa edun käyttökohteeseen. Esitys ei anna suoraa vastausta siihen, mikä lasketaan vaikuttamiseksi edun käyttökohteeseen. Jos asiakas valitsee kahden samankaltaisen (mutta verokohtelultaan erilaisen) etuohjelman välillä, avoimeksi jää, johtaako tämä valinta automaattisesti siihen, että molempien etuohjelmien bonukset katsotaan veronalaisiksi.

Esitys jättää avoimeksi myös sen, miten verokohtelu määräytyy niiden bonusten osalta, jotka ovat kertyneet ennen lain voimaantuloa.

Lähtökohtaisesti esitys parantaa kilpailuneutraliteettia. Huomionarvoista on, että esityksen vaikutukset riippuvat myös siitä, miten eri toimijoiden etuohjelmat muuttuvat lakimuutosten seurauksena.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry