Esitys laiksi pankki- ja maksutilien valvontajärjestelmästä

SAK:n lausunto valtiovarainministeriölle
08.08.2018 14:20

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi pankki- ja maksutilien valvontajärjestelmästä ja eräiksi siihen liittyvistä laeista

Valtiovarainministeriö
valtiovarainministerio@vm.fi

VM008:00/2017

SAK suhtautuu myönteisesti siihen, että viranomaisille luodaan sähköinen tiedonhakurajapinta pankki- ja maksutileistä. Faksin korvaaminen sähköisellä rajapinnalla voi tehostaa viranomaisten tiedonsaantia, tuoda kustannussäästöjä niin julkiselle sektorille kuin myös toimialalle sekä parantaa talousrikosten selvittämistä ja ehkäisyä. Sääntelyn ulottaminen myös virtuaalivaluuttojen ja lompakkopalvelujen tarjoajiin on positiivista.

Viranomaisille laaja pääsy tietoihin

SAK kannattaa direktiiviehdotusta laajempien pankki- ja maksutilitietojen, sisältäen esimerkiksi saldotiedon, sähköistä saatavuutta. Lisäksi SAK kannattaa pankki- ja maksutilitietojen saatavuuden ulottamista direktiiviehdotusta kattavammin eri viranomaisille, esimerkiksi Kelalle, jotta kansalaisten viranomaisasiointi helpottuisi. Kattava ja laaja sähköinen tietojensaanti toimisi ennaltaehkäisevästi ja parantaisi talousrikosten torjuntaedellytyksiä.

Yksityisyyden suojasta ja tietoturvasta huolehdittava

Yksityisyyden suojan kannalta on tärkeää, että kaikista kyselyistä jää lokimerkintä. Lisäksi on huolehdittava, että pankki- ja maksutilin haltijoilla ja käyttäjillä on oikeus tarkastaa, ketkä viranomaiset ovat hakeneet heistä tietoja ja mihin tarkoitukseen. Väärinkäytöksistä on säädettävä asianmukainen rangaistus. Jotta pankki- ja maksutilitiedot eivät päädy vääriin käsiin, on tietosuojaan kiinnitettävä erityistä huomiota.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry