Vi reagerar bara på allvarligt utnyttjande

I Finland tas årligen 50–60 personer in i hjälpsystemet för människohandelsoffer. Två tredjedelar av dem har blivit utsatta för utnyttjande i arbetslivet. De allvarligaste fallen har kommit fram inom restaurang-, bygg- och trädgårdsbranschen. Majoriteten av offren har kommit från Sydostasien.
15.04.2014 07:00
LÖNTAGAREN

Till skillnad från andra EU-länder är största delen av människohandelsfallen som avslöjats i Finland arbetsrelaterade. Enligt EU:s statistikmyndighet Eurostat är sexuellt utnyttjande klart vanligare än arbetsrelaterat utnyttjande.

Överinspektören och människorättsrapportören Venla Roth vid minoritetsombudsmannens byrå tolkar Eurostats statistik som att vi i Finland är bättre än genomsnittet på att känna igen utnyttjande i arbetslivet, men att vi knappt alls känner igen sexuellt utnyttjande.

– Vi måste ändå bli bättre på att identifiera också arbetsrelaterat utnyttjande. I de fall som kommit fram har utnyttjandet i regel pågått länge och blivit allvarligare innan någon har ingripit, säger Roth.

Kännetecknen på människohandel är bland annat en stark beroendeställning till arbetsgivaren, otrygghet, begränsad rörelsefrihet, tvångsarbete och att man har vilseletts i fråga om vad arbetet går ut på.

I Finland har totalt fem domar för arbetsrelaterad människohandel fällts, alla under åren 2012 och 2013.

En lindrigare brottsrubricering än människohandel är ockerliknande diskriminering i arbetslivet. Den innebär att arbetsgivaren utnyttjar arbetstagarens ekonomiska trångmål, beroendeställning eller okunskap. Sammanlagt 22 sådana domar har fällts sedan 2006.

Toppen av isberget

EU publicerade i fjol den första rapporten där man samlat statistiska uppgifter om människohandel i medlemsländerna. Rapporten visar att över 23 000 människor har fallit offer för människohandel inom EU under 2008–2010, och årligen rör sig 2,5 miljarder euro inom handeln. Rapporten bedömer att de fall som uppdagats bara är toppen av isberget.

Drygt 60 procent av människohandelsoffren är EU-medborgare, de flesta av dem från Rumänien och Bulgarien. Bland offren från länder utanför EU kommer de flesta från Nigeria och Kina. En fjärdedel har utsatts för tvångsarbete.

Människohandel är ofta en del av internationell brottslighet, men det finns också undantag, påminner Venla Roth. Många offer för människohandel har vistats lagligt i landet och haft tillstånd att arbeta.

Pirjo Pajunen

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.