Ledaren: Ta fram jobben först – diskutera arbetslivets längd sedan

Vad har hänt med avtalskulturen i Finland? EK struntar i överenskommelsen om utbildningsrätten. Statsministern vill ha diskussioner om ett längre arbetsliv före mars, trots att parterna i våras avtalade om åtgärder som de facto ger en ett års förlängning. Och avtalade om en tidtabell för förhandlingar om ett nytt pensionssystem från 2017. Den övre gränsen för pensionering är redan nu 68. Ska den kliva över 70-strecket det år Finland fyller 100?
18.12.2012 06:30
LÖNTAGAREN

FFC:s Lyly och Huutola manar till sakta i backarna, detsamma gör Metalls Aalto. Skaffa fram jobben först, framhåller trion. Hur höja pensionsåldern då det är de äldsta som får gå först då företagen sparkar arbetare, frågar Byggnads socialsekreterare Tiina Nurmi-Kokko (se Donarbloggen). Hon efterlyser ett bättre arbetsliv så folk slipper bli utslitna redan i unga år.

Ungdomssekreteraren Mari-Louise Backlund i Pedersöre (sidan 12 i Löntagaren nr 6/2012) hyser ingen förståelse för att äldre ska jobba tills de stupar, samtidigt som tiotusentals unga går utan jobb. Vi bör inte heller glömma den arbetskraftsreserv på uppskattningsvis 40 000 personer med funktionshinder som inget hellre vill än jobba, bara samhälle och arbetsgivare ställer upp.

Heter lösningen ett arbetsliv som är bättre anpassat till människans ork och förmåga? Eller behövs ett mer differentierat pensionssystem, där fysisk och psykisk belastning, skiftes- och nattjobb och andra faktorer vägs in? Där yrkesgrupper som brandmän får sluta innan de blir en fara för andra och för sig själva. För dem har pensionsåldern höjts medan jobbet knappast blivit mindre krävande.

Är det så att det gått rentav gått prestige i budet om högre pensionsålder? Vem som bjuder högst återstår att se. Facket blir det dock knappast.

Ingegerd Ekstrand

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.