Förhandlingsresultat för fastighetsservicebranschen och järnvägen

05.10.2007 10:33 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Avtalsförhandlingar 2007

Förhandlingsläget den 5 oktober 2007

Förhandlingsresultat uppnåddes i Järnvägsmannaförbundets avtalsförhandlingar sent på torsdag kväll. Resultatet berör cirka 6 500 järnvägsarbetare. Avtalets löneförhöjningar följer den s.k. allmänna linjen.

Enligt förhandlingsresultatet gäller avtalet från den 1 oktober 2007 till den 30 april 2010. Tygndpunkten i de justeringar och ändringar som har gjorts i kollektivavtalets textdel ligger på arbetstidsfrågor. Järnvägsmannaförbundets fullmäktige sammanträder på måndagen, den 8 oktober, för att ta ställning till förhandlingsresultatet.

Servicefacket PAM uppnådde igår, torsdag, förhandlingsresultat om nytt kollektivavtal för dem som arbetar med fastighetsservice. Omkring 50 000 arbetstagare, närmast städare och fastighetsskötare, berörs av avtalet.

Enligt förhandlingsresultatet gäller avtalet från den 1 oktober 2007 till den 31 mars 2010. Löneförhöjningar på sammanlagt 11 procent genomförs i tre etapper:

  • 1.10.2007: 3,2 %
  • 1.5.2008: 4,3 %
  • 1.5.2009: 3,5 %

I förhandlingsresultatet ingår ett förtjänstutvecklingsprogram, som parterna ska göra upp under avtalsperioden, men ändå senast den 31 augusti 2009. Programmets syfte är att fylla igen gapet till den rådande minimilönenivån inom den privata servicesektorn före utgången av 2015. Under avtalsperioden, den 1 maj 2008, tar man också i bruk ett nytt lönesystem.

Från nästa års början får de som arbetar med fastighetsservice rätt till tre månaders moderskapsledighet med lön och sex dagars faderskapsledighet med lön.

PAM och Medieförbundet införde övertidsförbud

Av Servicefacket PAM:s avtalsbranscher är bl.a. handeln, restaurangerna, hotellen, telefontjänsterna, sambandscentralerna och apoteken ännu utan kollektivavtal. Fr.o.m. i natt vid midnatt gäller PAM:s övertidsförbud i alla dessa branscher.

Om parterna inte har enats om nya kollektivavtal före den 14 oktober inleder PAM en knappt dygnslång strejk fredagen den 19 oktober klockan 14.00. Strejken berör alla företag inom handel, hotell och restauranger och de rekryteringsföretag som förmedlar hyrarbetare i dessa branscher.

PAM:s ordförande Ann Selin säger att förbundet var tvunget att besluta om stridsåtgärder, eftersom man i synnerhet inom handeln inte har avancerat tillräckligt i förhandlingarna. Parterna har inte kunnat enas om vare sig en lönereform, om att erbjuda extra arbete åt deltidsanställda, om arbetsplatsernas förtroendemän eller någon engångsersättning. De lönebud arbetsgivarparten har givit är heller inte tillräckliga för att främja lönejämlikheten.

Förhandlingarna om nytt kollektivavtal för handeln fortsätter måndagen den 8 oktober. Förhandlingarna om nya kollektivavtal för hotell- och restaurangbranschen fortsätter idag, den 5 oktober. PAM förhandlar för närvarande om sammanlagt 39 nya kollektivavtal.

Också Medieförbundet vill påskynda sina förhandlingar med övertidsförbud. Det inleddes i morse klockan 6.00. Övertidsförbudet gäller arbetstagarna i förbundets alla avtalsbranscher: bokarbetarna, de tidiga tidningsutdelarna och mediebranschens tjänstemän.

Förbundets fullmäktige motiverar övertidsförbudet med arbetsgivarsidans ändringsförslag, som skulle rasera den lokala avtalskulturen inom den grafiska industrin. Arbetsgivarna har bl.a. velat besluta om arbetstidsfrågor helt enligt eget förgottfinnande.

Den mekaniska skogsindustrin och hustekniska branschen fortsätter förhandla nästa vecka

Trä- och Elektrikerförbundens avtalsförhandlingar har förlöpt trögt. Förhandlingarna i den mekaniska skogsindustrin avbröts i tisdags och de återupptas onsdagen den 10 oktober. Enligt Träförbundet var orsaken till avbrottet parternas totala oenighet om löneförhöjningarna och deras nivå. Också i snickeriindustrin har förhandlingarna varit på is ett tag: nästa gång parterna träffas är tisdagen den 9 oktober. Ännu trögare har förhandlingarna förlöpt med arbetsgivarna i torv- och pelletindustrin. Av den orsaken har Träförbundet utlyst övertidsförbud i branschen från och med måndagen den 8 oktober klockan 06.00.

Elektrikerförbundets förhandlingar om nya kollektivavtal för husteknikbranschen avbröts som resultatlösa på fredagen för en vecka sedan. En del av de textfrågor som är viktiga för förbundet är öppna fortfarande, men inte heller beträffande lönerna har parterna funnit varandra. Förhandlingarna återupptas måndagen den 8 oktober. Elbranschens förbundsstyrelse sammanträder torsdagen den 11 oktober för att besluta om eventuella åtgärder, exempelvis övertidsförbud eller strejk, för att få fart på förhandlingarna.

Förhandlingar förs fortfarande i bl.a. följande av FFC:s branscher:

  • statssektorn (Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena, JHL)
  • resebyråerna (Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund, AKT)
  • passagerarfartygen och fraktfartygen i utlandstrafik (Finlands Sjömans-Union)
  • flygtrafiktjänsten (Luftfartsunionen)
  • kabinpersonalen (Flygvärdinne- och Stewardföreningen i Finland, SLSY)
  • kartong- och pappersförädlingen (Pappersförbundet)
  • energibranschen (Elbranschernas fackförbund, JHL och Metallarbetarförbundet)
  • datakommunikations-, informations- och nätverksteknologin (Elbranschernas fackförbund)
  • skogsbranschen, trädgårdsbranschen, plantgårdarna, lantbruksnäringarna och pälsproduktionen (Trä- och Specialbranschernas Förbund)
  • teaterbranschen (Teater- och Mediearbetarna i Finland)
  • restaurang- och studiomusikerna (Finlands Musikers Förbund)

Postens arbetstagare fick nytt kollektivavtal

Post- och logistikunionen PAU:s fullmäktige godkände igår, torsdag, nya kollektivavtal för postens arbetstagare. Avtalen berör cirka 22 000 arbetstagare. De är i kraft till den 31 oktober 2009 och innehåller två löneförhöjningstidpunkter:

  • 1.10.2007: allmän förhöjning 105-120 euro, eller minst 5 %
  • 1.10.2008: allmän förhöjning 3,7 % och lokal pott 1,5 %

Nya förhandlingsresultat noteras dessutom i följande FFC-anslutna branscher (inom parentes avtalsresultatets omfattning och avtalets sista giltighetsdag):

  • Järnvägstrafikens kontorspersonal och tjänstemän med högskolexamen, Järnvägstjänstemannaförbundet (totalt nästan 2 000, 30 april 2010)
  • Järnvägstrafikens lokförare, Lokmannaförbundet (cirka 2 000, 30 april 2010)
  • Sveaborgstrafiken, Sjömans-Unionen (10)
  • Datakommunikationsbranschen och ädelmetallbranschen, Metallarbetarförbundet (totalt cirka 1 300, 30 april 2010)
  • Hyrarbete inom de kemiska branscherna, Kemifacket
  • Stadsorkesterns musiker, Musikerförbundet (cirka 700, 31 januari 2010)
  • Orgelbyggnadsbranschen, PAM

För en vecka sedan uppnåddes också ett preliminärt förhandlingsresultat för kyrkans anställda. JHL:s och JYTY:s (offentliga och privata sektorns funktionärsförbund) gemensamma förhandlingsdelegation ville ännu dryfta förhandlingsresultatet, eftersom det inte inkluderar arbetarskyddsfullmäktiges arvoden, en fråga som skulle ha avgjorts redan under inpoperioden, som löpte ut den sista september. De övriga avtalsparterna inom kyrkan har redan godkänt förhandlingsresultatet, som berör cirka 2 800 församlingsanställda.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.