Robotarna förändrar arbetslivet

Maskiner, automation, 3D-skrivare, virtuell planering, robotisering och artificiell intelligens har förändrat arbetslivet och takten ökar. Om vi vill hänga med i utvecklingen måste vi modigt ta oss an nya utmaningar.
18.02.2014 07:00
LÖNTAGAREN
Roboten Armi har tai chi som hobby, vilket visar på dess goda rörlighet och balansförmåga. Armi jobbar med att lära sig samarbeta och kommunicera med en annan robot.

Under det senaste halvåret har folks inställning till robotar dramatiskt förändrats, har strategidirektör Antti Joensuu vid arbets- och näringsministeriet noterat. Vi lever i en tid av stora omvälvningar och när man pratar om robotar drar inte folk längre på munnen, utan blir genuint intresserade. Nu är det dags för handling om vi vill undvika att hamna på efterkälken.

– De företag som är alerta anpassar sig snabbt och drar nytta av den nyaste teknologin. Annars får man ”fälla tårar och anpassa sig”. Att allt förblir som det tidigare har varit är inte ett alternativ, säger Antti Joensuu.

Han påpekar att robotiseringen förutsätter vi vidgar vårt sätt att tänka – något som är svårt eftersom människan upplever allt nytt som ett hot.

Också lagstiftningen måste förändras. Våra lagar är från en tid då man inte kunde föreställa sig att små obemannade luftfarkoster kan leverera paket eller att bilar kan köra utan förare. Nu är den tekniken här.

Hot och möjligheter

Fastän Näringslivets forskningsinstitut Etla uppskattar att vart tredje arbetstillfälle i Finland skulle vara hotat av tekniken så är Antti Joensuu mer optimistisk. Med hjälp av robotar höjs produktiviteten. Nya arbetstillfällen uppstår alltid.

– Vi vet redan nu att robotiseringen haft positiva effekter. På bilfabriken i Nystad skulle man inte tillverka Mercedesbilar om man inte hade tvåhundra robotar på produktionslinan. Och företaget Valtavalo tog produktionen till Finland genom att grunda en fabrik som tillverkar led-lysrör i UPM:s nedlagda pappersfabrik i Kajana. Också 3D-utskrivning kommer att skapa jobb i Finland. Det är ju en teknik som lämpar sig för produktion av små serier eller enskilda exemplar.

Antti Joensuu anser att man borde ta i bruk 3D-skrivare vid ungdomsverkstäderna för unga som riskerar att bli utslagna. Då skulle man både förhindra utslagning och gynna småskalig produktion.

– På ungdomsverkstäderna kunde man också börja bygga robotar. Så svårt är det inte. Lego har precis lanserat en byggnadsserie med programmerbara robotar som i mitt tycke är ett förträffligt läromedel i skolorna.

Låt robotarna göra monotona och tunga jobb

Etla bedömer att lågavlönade jobb som bara kräver låg utbildning med störst sannolikhet kommer att försvinna och att jobb som kräver social förmåga och kommunikation blir kvar. Ett som är säkert är ändå att den nya teknologin förändrar alla yrken.

Obemannade arbetsmaskiner arbetar redan i en gruva i Australien, men enligt professor Heikki Handroos vid Villmanstrands tekniska universitet är det bästa en kombination av maskin och människa. Det betyder att den arbetstagare som tidigare styrde lastaren i gruvschaktet i stället fjärrstyr lastningen.

Också professor Ville Kyrki vid Aalto-universitetet betonar att roboten ersätter människan i farliga jobb och enkla industriarbeten. Inom omsorgssektorn måste servicerobotiken däremot vidareutvecklas. Robotarna ska bli tryggare i samverkan med människan och bör dessutom vara lätta att använda.

Klokare, intelligentare och mer samarbetskunniga

ANM:s strategidirektör Antti Joensuu bedömer att när upp till 50 miljarder apparater inom några år står i kontakt med varandra, så kan ”föremålens internet” i stor utsträckning baseras på trådlös teknik. Här yppar sig också en möjlighet för många slags nya jobb.

– I Finland har vi ju kompetens i spåren efter Nokia, så nu måste vi bara förnya oss. Det föds hela tiden nya innovationer och nytt arbete, men stora företag är ofta långsamma.

Sensortekniken och artificiell intelligens utvecklas med hög fart. En juristrobot har alla lagar och prejudikat i sitt huvud och en läkarrobot kan utnyttja världsomspännande databanker när den ställer en cancerdiagnos.

– Vi har stora möjligheter att utnyttja teknologin. Vi måste bara ha en öppen attityd och vara bland de bästa på att ta till vara de möjligheter som finns.

Robottrafik har varit under utveckling sedan 1930-talet men väntar fortfarande på att slå igenom.

– I USA har några delstater redan tillåtit robottrafik på försök, och också i England och Sverige blir det möjligt. Vi har GPS, sensorteknologi och allt annat nödvändigt, det är bara lagstiftningen som låter vänta på sig. Försök visar att en robotbil är tryggare än en bil körd av en människa. Dessutom kan den hela tiden vara i trafik och då behöver man inte längre parkeringsplatser, säger Antti Joensuu.

Aino Pietarinen (översättning Viola Eksten)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.