Ledaren: Utbildning betalar sig

I somras gav FFC:s kulturstipendium personalen vid ett daghem i Malax möjlighet att förverkliga en dröm: att lära sig mer om världsarvet Kvarken med dess unika natur för att kunna ge kunskapen vidare till småttingarna i deras vård.
18.09.2012 06:30
LÖNTAGAREN

I ramavtalet öppnades möjligheten för alla arbetstagare att bygga på sin yrkeskompetens under några dagar varje år. Systemet är tänkt att vara flexibelt så att överenskommelse träffas på arbetsplatsen om hur kompetensen ska utvecklas. Arbetsgivaren skulle bekosta utbildningen men kunna dra av kostnaden i beskattningen.

För att befästa den unika överenskommelsen skulle rätten skrivas in i en lag, tänkt att träda i kraft i början av nästa år.

Även om arbetstagarparten inte helt var tillfreds med den kompromiss som nåddes efter sega förhandlingar på sensommaren så godkände FFC, STTK och Akava förhandlingsresultatet. Finlands Näringsliv EK lät vänta med sitt beslut – för att sedan helt sonika säga nej. Arbetsmarknadsminister Lauri Ihalainen meddelade omedelbart att han ämnar medla i frågan.

EK:s negativa inställning ter sig ytterst märklig. En högre yrkeskompetens är ju ingalunda något som gynnar enbart arbetstagarna. Med en personal med uppdaterad och utbyggd kompetens kan företagens arbetsproduktivitet ökas. Kunskap ger bättre ork i jobbet och därmed bättre arbetshälsa, rentav så att människor orkar jobba längre.

Utbildning betalar sig, snabbare än mången annan investering. Har EK faktiskt råd att tacka nej till höjd yrkeskompetens för anställda i medlemsföretagen?  Svaret har vi inte fått i skrivande stund.

Ingegerd Ekstrand

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.