Kräv kvitto

På restauranger och på exempelvis snabbmatställen betalar många alltjämt kontant. Men hur många av oss lägger märke till om summan vi betalar verkligen slås in i kassan? Vi kommer inte heller alltid ihåg att be om kvitto.
10.04.2012 09:00
LÖNTAGAREN

Sirpa Leppäkangas på Servicefacket PAM önskar att kunderna vore mer på alerten. Det är viktigt för att komma åt den gråa ekonomin som florerar inom branschen.

Det räcker dock inte enbart med att kunderna är alerta. Det behövs också kraftfullare åtgärder och på senare år har flera arbetsgrupper funderat på sådana. Den senaste arbetsgruppen, i vilken också Leppäkangas var medlem, överlämnade sitt förslag till arbets- och näringsministeriet i januari. Vissa av arbetsgruppens förslag har tagits in i regeringens program för bekämpning av grå ekonomi.

Sirpa Leppäkangas lyfter fram användningen av typgodkända kassaapparater och skyldigheten att ge kvitto som några av de främsta åtgärderna för att förhindra försäljning som inte bokförs vid bekämpningen av svart ekonomin inom hotell- och restaurangbranschen. Skyldigheten att ge kvitto förhindrar försäljning som inte registreras i kassan eller bokföringen.

Den ekonomiska gråzonen inom hotell- och restaurangbranschen är vanligtvis försäljning som inte bokförs, olaglig alkoholförsäljning och kringgående av skatter och socialavgifter. Arbetstagarnas löner betalas i sin helhet eller delvis svart eller så är lönen lägre än vad kollektivavtalet säger.

Problemet med svartlöner kan man komma åt genom bättre arbetstidsbokföring och genom att man börjar använda personalliggare enligt svensk modell. Allt arbete ska skrivas in i personalliggaren, också arbete som utförs av utomstående arbetskraft såsom underleverantörer eller inhyrda arbetstagare.

Svartlöner betalas vanligen kontant. Ett sätt att bekämpa den grå ekonomin vore att ändra arbetsavtalslagen så att lönen alltid måste betalas på konto. Detta föreslogs redan tidigare av en arbetsgrupp som utrett bekämpningen av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet inom hotell- och restaurangbranschen och byggbranschen.

Ett annat sätt som enligt Sirpa Leppäkangas mening kunde ta skruv vore att betalningen av för låga löner skulle vara straffbart.

– Inom restaurangbranschen är det vanligare än inom andra PAM-branscher att personalen är underbetald eller att kollektivavtalet inte följs.

På senare tid har det uppstått hundratals företag som olagligt säljer alkohol, enligt arbets- och näringsministeriets arbetsgrupp. Om företagen låter bli att ansöka om utskänkningstillstånd och inte heller lämnar in anmälan om livsmedelslokal lyckas de dra sig undan myndigheternas kontroll.

Sådana här "privata klubbar" kringgår restaurangernas öppettider och andra bestämmelser som gäller för restauranger. En del av dem säljer alkohol som smugglats in från Estland.

Arbetsgruppen anser att det i alkohollagstiftningen tydligare än hittills ska fastslås att alkohol för utskänkning endast får köpas med tillståndsnummer, informationen om inköpen ska arkiveras och när de personer som ansvarar för alkoholinköp byts ut ska detta alltid meddelas myndigheterna.

Pirjo Pajunen
Översättning Christina Tallberg

 

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.