Ordinarie anställda ersätts med praktikanter

På nästan en tredjedel av arbetsplatserna med FFC-anslutna löntagare ersätts ordinarie anställda med praktikanter. Så sker framför allt inom de privata servicebranscherna där praktikanter används regelbundet eller då och då för att ersätta ordinarie arbetskraft på över 40 procent av arbetsplatserna. Också inom den offentliga sektorn är samma praxis nästan lika vanlig.
01.06.2012 09:00 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
.

Praktikanter som utför studiepraktik har förekommit i stor mängd inom alla FFC-branscher. Däremot är de branschvisa skillnaderna stora när det gäller praktik i anslutning till sysselsättningsåtgärder. Arbetslösa praktikanter har använts mest inom den offentliga sektorn (på 58 % av arbetsplatserna) och inom servicesektorn (på 55 % av arbetsplatserna). Klart färre praktikanter har jobbat inom transportbranschen och speciellt inom industrin. De här uppgifterna framkom i FFC:s förtroendemannapanel.

– Det är bra att det finns praktikplatser för arbetslösa och studerande. Men man måste bättre än nu se till att praktikanterna inte ersätter den ordinarie arbetskraften, framhåller Pirjo Väänänen, chef för sysselsättningsfrågor vid FFC.

– Via praktikperioder kan en arbetslös i bästa fall hitta en arbetsplats och arbetsgivaren en kompetent arbetstagare. Enkäten visar att praktikanterna efter praktikperioden ofta fått jobb på samma arbetsplats på nästan en femtedel av arbetsplatserna och på närmare tre av fem arbetsplatser då och då, säger Väänänen.

Handledningen av praktikanterna måste förbättras

Väänänen säger att handledningen av praktikanterna borde planeras bättre och också själva handledningen kan göras bättre. De övriga arbetstagarna tycker ofta att handled-ningen av praktikanterna belastar dem, och enligt förtroendemännen ges det vanligen inte tillräckligt med introduktion för arbetshandledningen. De flesta (59 %) får inte heller någon ersättning för handledningen.

Endast på en dryg fjärdedel (29 %) av arbetsplatserna har anställningen av praktikanter överenskommits tillsammans med personalens representanter vid samarbetsförfarande, trots att samarbetslagen säger att ett sådant förfarande behövs på alla arbetsplatser med över 20 anställda. Detta sköts bäst på stora arbetsplatser med över 250 anställda.

Frågorna i förtroendemannapanelen gällde studiepraktik och praktik i anslutning till sysselsättningsåtgärder på arbetsplatserna. Enkäten besvarades av 1 220 förtroendemän i FFC-förbund i mars 2012.
 

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.