Allt fler tvister på arbetsplatserna

Tvisterna på arbetsplatserna har blivit fler, men arbetsgivarna har blivit aningen bättre på att följa lagar och avtal. Det uppger förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige inom FFC:s branscher.
16.02.2016 07:30
LÖNTAGAREN
Förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige berättade om sina erfarenheter.

Antalet tvistemål på arbetsplatserna har blivit fler, anser 37 procent av dem som svarade på FFC:s förtroendemannapanel. Inom den offentliga sektorn uppger hela 54 procent att tvisterna har blivit fler. Drygt 750 förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige svarade på enkäten i januari.

Situationen verkar ha förvärrats sedan den senaste enkäten gjordes för ett år sedan. Då ansåg 33 procent av de förtroendevalda – 45 procent inom den offentliga sektorn – att tvisterna hade blivit fler.

Arbetsgivaren har under det senaste året brutit mot lagar och avtal på 28 procent av arbetsplatserna, uppger de som svarade på enkäten. Det är en liten förbättring, för ännu för två år sedan var andelen 32 procent. Sämst är situationen i transportbranschen där hela 44 procent anser att arbetsgivaren har brutit mot lagar och avtal, och endast 37 procent anser att arbetsgivaren inte har gjort det.

I de öppna svaren är det iögonenfallande många som berättar att arbetsgivaren ensidigt bestämmer hur samarbetslagen ska tolkas. Förhandlingar har förts endast för formens skull och arbetsgivaren har fattat besluten på förhand. Många berättar om arbetsgivare som avsiktligt har ”glömt” att föra samarbetsförhandlingar eller som anser att samarbetsförhandlingar inte behövs.

Arbetsgivare har också försenat utbetalningen av löner eller tillägg, eller har helt låtit bli att betala. Många uppger att arbetsgivaren har betalat ut de avtalsenliga tilläggen först när förtroendemannen har börjat föra frågan till förbundet.

Svårt att sköta uppdrag

Nästan hälften av dem som svarade på enkäten säger att man förde samarbetsförhandlingar om uppsägningar och permitteringar på deras arbetsplats i fjol. Det är aningen färre än året innan. I nästan hälften av fallen anser förtroendemännen att de inte kunde påverka slutresultatet i förhandlingarna.

Vanligast var det med samarbetsförhandlingar inom servicesektorn och transportbranschen – och det är också i de branscherna som förtroendemännen hade sämst inflytande över slutresultatet.

37 procent av dem som svarade på enkäten upplever att det har blivit svårare att sköta uppdraget som arbetstagarrepresentant de senaste åren och 13 procent anser att det har blivit svårare att avsätta tid för uppdraget.

15 procent uppger att arbetsgivaren har utövat påtryckningar för att kunna driva igenom försämringar.

Erfarenheterna av lokala avtal är inte heller särskilt goda. Det finns visserligen arbetsplatser där parterna kan förhandla och litar på varandra, men på många arbetsplatser har man bittert fått erfara att det är arbetsgivaren som dikterar villkoren.

Aino Pietarinen

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.