Företagen skulle ha råd med skäliga löner – men låter samhället stå för notan

Många anställda inom handeln är beroende av socialskyddet för att kunna försörja sig, trots att företagen skulle ha råd att betala skäliga löner. Det visar en färsk utredning som Servicefacket PAM har gjort.
07.03.2017 13:56
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv
Arbetstagarna inom detaljhandeln lyfte 30 miljoner euro i sociala förmåner samtidigt som företagen gjorde en nettovinst på 334 miljoner euro.

När lönen inte räcker till är arbetstagare tvungna att lyfta bland annat jämkad arbetslöshetsdagpenning, allmänt bostadsbidrag och utkomststöd för att kunna försörja sig. PAM:s utredning visar att arbetstagarna inom detaljhandeln lyfte ungefär 30 miljoner euro i sociala förmåner år 2015, samtidigt som företagen gjorde en nettovinst på ungefär 334 miljoner euro.

– De låga lönerna i branschen hjälper företagen till framgång, men samtidigt leder det till att skattebetalarna får stå för en del av kostnaderna i form av sociala förmåner. Den inkomstöverföring som nu betalas till arbetstagarna genom socialskyddet skulle ändå lätt kunna betalas i form av lön. Vinsten som blir över för ägarna skulle inte ens minska med en tiondel, säger Niina Tanner som har gjort utredningen.

Ofrivilligt deltidsarbete är en stor orsak till att arbetstagarna inom handeln inte kan försörja sig på sin lön. En snabb och enkel åtgärd för att lösa problemet skulle alltså vara att ge heltidsarbete åt fler, påpekar PAM.

Utvecklingen är ändå den motsatta. PAM:s forskningschef Antti Veirto berättar att 38 procent av personalen inom detaljhandeln är anställd på deltid. I vissa butiker kan upp till 80 procent av försäljarna vara deltidsanställda.

– Här finns nu ett konkret sätt för företagen att ta sitt samhällsansvar, påpekar Antti Veirto.

PAM:s utredning visar att företagen inom handeln mycket väl skulle ha råd att betala skäliga löner. Men när de låter bli att göra det överför de en del av sina egna kostnader på skattebetalarna.

– Det handlar om hur rättvist – eller i det här fallet orättvist – företagens vinst fördelas, säger Niina Tanner.

Hon tillägger att tidigare forskning dessutom visar att företagen har mycket att vinna på att betala skäliga löner. Anställda som är nöjda med sin löner är till exempel mer motiverade och produktiva och de säger inte upp sig lika lätt som de som är missnöjda.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.