FFC efterlyser mindre förmynderi

Arbetslösa borde få studera på eget initiativ utan arbets- och näringsbyråns förmynderi, säger FFC:s arbetslivsdirektör Saana Siekkinen. Tröskeln för att utbilda sig måste bli lägre för åtminstone de grupper som är i stort behov av att uppdatera eller utvidga sitt kunnande.
06.09.2016 07:00
LÖNTAGAREN
Arbetslösa borde kunna studera på eget initiativ utan att förlora arbetslöshetsdagpenningen, anser FFC:s arbetslivsdirektör Saana Siekkinen.

Fackcentralen FFC anser att vuxenutbildningssystemet borde reformeras så att det bättre motsvarar behoven i dagens arbetsliv och bättre når de grupper som behöver utbildning.

– Enligt en färsk undersökning finns det ungefär 600 000 vuxna finländare som har brister i sina baskunskaper, det vill säga läs- och skrivkunnigheten samt förmågan att använda datateknik. Det här betyder att de har svårigheter att klara sig både i arbetslivet och i vardagen hemma, säger Saana Siekkinen som är arbetslivsdirektör på FFC.

De som i lägst grad deltar i vuxenutbildning är de som skulle behöva det mest. En sådan grupp är bland annat äldre arbetstagare som endast har gått grundläggande utbildning – det finns snart inga jobb alls som de kan få. Också många invandrare befinner sig i en inlärningsgrop.

Saana Siekkinen påpekar att arbetslösas rätt att studera till ett nytt yrke måste förbättras. För att man i dag ska få studera och samtidigt lyfta arbetslöshetsdagpenning måste arbets- och näringsbyrån godkänna studierna och möjligheterna att få jobb inom den nya branschen. Annars kan man förlora rätten till dagpenning.

FFC vill också förbättra arbetslösas rätt till deltidsstudier.  Så länge man står till arbetsmarknadens förfogande borde man kunna studera vad man vill vid sidan om, utan att behöva vara rädd för att gå miste om sitt arbetslöshetsskydd.

– Om en arbetslös aktivt söker jobb borde det inte spela någon roll vad han eller hon studerar vid sidan om.

Alla får inte utbildning

Saana Siekkinen är relativt nöjd med vuxenutbildningens stödsystem. Yrkesexamensstipendiet och vuxenutbildningsstödet hjälper arbetstagare i FFC-yrken att stärka sin position på arbetsmarknaden.

– Eftersom man i Finland fäster så stor uppmärksamhet vid examina, så lönar det sig också för en erfaren arbetstagare att skaffa sig en fristående examen som bevis på det han eller hon kan. När det gäller vuxenutbildningsstödet så borde man i högre grad stöda också kortare studieperioder.

För några år sedan kom arbetsmarknadsparterna överens om att alla arbetstagare har rätt till tre dagars utbildning på arbetstid. Det är ändå sällan som den rätten uppfylls för personer i arbetaryrken. Saana Siekkinen anser ändå att det är en brist som man lätt kunde åtgärda.

– Också arbetsgivaren vinner på att man upprätthåller kunnandet inom alla arbetstagargrupper, påpekar hon.

Pirjo Pajunen

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.