FFC stöder samhällsgaranti för långtidsarbetslösa

07.02.2005 09:19 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Foto: Ville Juurikkala

FFC stöder det förslag som gavs offentlighet förra onsdagen om att öka satsningarna på att aktivera långtidsarbetslösa. Av dem som får arbetsmarknadsstöd idag kommer bara var femte i åtnjutande av aktivåtgärder. FFC har redan i flera år krävt att de arbetslösa får ökade möjligheter att förbättra sin arbetsförmåga och sina yrkesfärdigheter så att de bättre motsvarar dagens krav på arbetsmarknaden. FFC har tacksamt noterat att det nu finns ett bredare stöd för att stöda sysselsättandet av människor.

Arbetsmarknadsstödets aktiveringsdel är ett slags samhällsgaranti för de arbetslösa, där det kommer an på myndigheterna att motverka utslagenhet, erbjuda aktiveringsåtgärder och stöda de arbetslösas återinträde på den öppna arbetsmarknaden. Det väsentliga är att det finns ett tillräckligt utbud av meningsfulla åtgärder av god kvalitet. Det får inte handla om att konstgjort massysselsätta människor i kommuner som saknar möjligheter att erbjuda arbete på sikt, och som samtidigt får det svårare att producera tjänster. Kommunerna konkurrerar på den öppna tjänste- och arbetsmarknaden. Som en del av reformen av arbetsmarknadsstödet måste sysselsättningsstödet ändras så, att allt fler arbetslösa sysselsätts av den privata sektorn.

Den kommitté som har förberett reformen föreslår att man ställer en bakre gräns på 500 dagar för arbetsmarknadsstödet och att villkoret för fortsatt stöd är deltagande i aktivåtgärder. Rätten till arbetsmarknadsstöd skulle ändå fortgå tills en aktiveringsåtgärd kan erbjudas. Här måste man minnas att en arbetslös arbetssökande redan nu är förbunden att ta emot en arbets- eller utbildningsplats som erbjuds, för att inte riskera att förlora sin arbetslöshetsdagpenning eller sitt arbetsmarknadsstöd. Den föreslagna tidsfristen kommer för sent, om åtgärderna ska ha förväntad effekt. FFC betonar att åtgärderna bör stå till buds för de arbetslösa redan i det skedet då arbetslösheten hotar att bli långvarig.

Förslagen om att utveckla arbetsmarknadsstödet hänger väl samman med att man har grundat servicecentraler för de arbetslösa. Arbetsförvaltningen klarar inte av att ensam lösa arbetslöshetsproblemet. När arbetslöshet blir långvarig finns det ofta många andra problem i bakgrunden som gör det svårt att på nytt få ett arbete på den öppna arbetsmarknaden. FFC anser att diskussionen om vilken myndighet som ska stöda de arbetslösa är helt irrelevant. Det behövs intensivt lokalt samarbete i varje kommun, enligt modell från servicecentralerna, för att göra det möjligt att få de arbetslösa tillbaka till arbetslivet för gott.

En reform av arbetsmarknadsstödet kan lyckas bara om man anslår tillräckligt med budgetmedel för ändamålet. Samtidigt måste man beakta den handlingsmodell som omställningsskyddet skapar, som för sin del dämmer upp de långtidsarbetslösas skara och samtidigt stöder de förslag som kommittén lägger fram. Om sysselsättningsåtgärderna verkligen ska ta skruv förutsätts det att regeringen i samband med sin rambudget tar in extra medel för arbetskraftspolitiken. Reformen av arbetsmarknadsstödet bör genomföras så att inte kommunernas ekonomi belastas ytterligare.

Information:
Arbetskrafts- och utbildningspolitiska sekreteraren Saana Siekkinen, tel. 040 834 5030

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.