Skomakarens läst: Kom med på talko!

Vårsolen börjar värma och vi går mot ljusare tider. Det brukar betyda att man i fackförbunden och utbildningsorganisationerna börjar fundera över nästa års verksamhet åtminstone när det gäller facklig utbildning. Så är det också med svenskspråkig facklig utbildning inom FFC, dess medlemsförbund samt ABF och Kiljavainstitutet.
10.04.2012 09:00
LÖNTAGAREN
Anita Spring är svensk ombudsman på FFC.

Det här året har vi på FFC:s svenska sekretariat som tema att utreda om det finns möjligheter att samarbeta med de två andra löntagarcentralorganisationer i svensk facklig utbildning. Vi har träffat STTK och AKAVA och diskuterat frågan. Åtminstone i STTK verkar det finnas intresse. Få se hur saken går vidare. Fattar man beslut om samarbete i någon form så blir det tidigast nästa år.

FFC och dess medlemsförbund samt ABF och Kiljavainstitutet sammanträder denna månad för att koordinera svensk utbildning för att undvika kollisioner tids- eller innehållsmässigt. I planeringen diskuterar vi också önskemål från fältet och beaktar dem i mån av möjlighet. I höst publicerar vi Svensk facklig kurskalender 2013 där vi samlat information om svenska fackliga kurser och seminarier. Kurskalendern publiceras även i Löntagaren och på organisationernas webbplatser. Önskvärt är att lokalorganisationerna, fackavdelningarna och -förbunden använder kalendern då de planerar sin verksamhet för nästa år.

Ett stort bekymmer är att vi har varit tvungna att inhibera flera svenska kurser på grund av att ett för litet antal deltagare. Redan i år har Kiljavainstitutet inhiberat två kurser och ABF en, medan kursen "Insikter om arbetslivet" blev flyttad till hösten i hopp om att då få flera deltagare. Och nu lever vi först början av det nya året!

Att ha ett brett och bra utbud av svenskspråkiga kurser ger svenskspråkiga medlemmar samma möjligheter att utveckla sitt kunnande som förtroendeval och aktiv facklig medlem som de med finska som modersmål. Om vi gång på gång tvingas inhibera kurser kommer beslutsfattarna i respektive organisationer småningom att ta till rödpennan.

Om vi svenskspråkiga anser att vi har för många kurser på svenska måste vi överväga att stryka en del. Men då skall vi också vara medvetna om att då vi förlorar en kurs är det oerhört svårt – om inte omöjligt – att få den tillbaka på utbildningslistan.

Alla ni aktiva svenska medlemmar på arbetsplatsen är nyckelpersoner. Vi kan marknadsföra kurser på sätt som nämnts ovan. Men ni träffar medlemmarna varje dag på arbetsplatsen! Världens bästa marknadsförningssätt är fortfarande – trots e-post, Facebook, Twitter och vad de nu heter – mun till mun-metoden. Du kanske minns hur det var när du första gången kom till en facklig tillställning, eventuellt ditlockad av din arbetskompis? Tröskeln att anmäla sig och komma med för första gången kan vara hög för en medlem som aldrig tidigare varit med. Då är det oerhört viktigt att en "gamyl" uppmuntrar och tar en ny med sig på kursen.

Jag uppmanar alla att delta i talkot! Rekrytera deltagare till svenskspråkiga fackliga kurser och seminarier!

Anita Spring

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.