Digidjungeln: En miniatyrfabrik i vardagsrummet

Efter en lång väntan är framtiden äntligen här: det är nu möjligt att printa i 3D.
18.12.2012 05:00
LÖNTAGAREN

Tänk dig en värld där du kan skapa egna leksaker åt dina barn eller egna reservdelar endast genom några klick på datorn. Den världen är nödvändigtvis inte längre så långt borta. Med en 3D-printer går det att printa ut i princip vilken form som helst baserat på en digital ritning. Och redan i dag finns det 3D-printrar riktade till vanliga konsumenter.

3D-printrar är inget särskilt nytt fenomen. De första skapades redan i mitten på 80-talet och de har redan många år använts inom olika industrier. Men det är först nu som det också blivit möjligt för vanliga konsumenter att skaffa en 3D-printer. Än så länge är de relativt svåra att få tag på och man är närmast tvungen att söka upp en online. Teknologin är också bara i barnaskorna och kan jämföras med de första vanliga printrarna som dök upp i hemmen på 80- och 90-talet. Det går långsamt och kvaliteten är inte nödvändigtvis något att hurra över. Men utvecklingen går hela tiden framåt och om några år är det möjligt att de blivit mycket vanligare.

Vad är då egentligen en 3D-printer och hur fungerar den? En 3D-printer kan fungera på olika sätt men oftast så att den bygger ett objekt genom att stapla många tunna lager av ett material ovanpå varandra. I dagsläge handlar det främst om olika sorters plastobjekt, men i och med att utvecklingen skrider framåt kan också andra material bli aktuella. Redan nu finns det massor med ritningar på nätet som går att använda med 3D-printrar. Människor har hittat på allt från olika spel till cyklar och det är främst fantasin som sätter gränser. I framtiden kan det också i teorin bli möjligt att printa ut komponenter för en ny 3D-printer.

Det går som sagt redan nu att köpa 3D-printrar, men priset kan ligga runt tusenlappen och den fungerar kanske främst som en kul grej. Många förutspår en ljus framtid för 3D-printern. Redan för två år sedan skrev teknologitidningen Wireds före detta chefredaktör Chris Anderson om hur 3D-printrar kommer att vara ett verktyg i nästa stora teknologiska revolution. Då de senaste tio åren handlat om digitalt material ska de nästa tio handla om hur vi kan använda det digitala för att skapa saker. Det återstår att se om 3D-printrar finns i alla hem om tio år, men det är helt klart en teknologi vi kommer att se mera av framöver.

Staffan Småros

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.