Faderskapsledigheten förlängs och utkomstskyddet för arbetslösa förbättras

I början av 2013 träder en del av de reformer som det avtalades om i samband med ramavtalet i kraft. De här reformerna påverkar bland annat faderskapsledigheten och den inverkan som periodiseringen av semesterersättningen haft på arbetslöshetsförmånerna. Också rättigheterna för visstidsanställda förbättras i början av 2013.
21.12.2012 10:55 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

Vi presenterar här de förändringar i den sociala tryggheten, arbetslivslagstiftningen och beskattningen som träder i kraft vid årsskiftet.

Faderskapsledigheten förlängs

Faderskapsledigheten förlängs till 54 vardagar, av vilka 18 kan hållas tillsammans med mamman. Den nya faderskapsledigheten ersätter den nuvarande faderskapsledigheten och pappamånaden och den förkortar inte tiden för moderskaps- eller föräldrapenningen, vilket pappamånaden gjorde.

Om familjen får ett barn till upphör därmed inte längre pappans rätt till ledighet för det äldre barnets del. Om pappan har rätt till ledighet både på grundval av ett äldre och yngre barn kan han ta ut faderskapsledighet i en följd under högst 42 vardagar, dvs. 18 dagar för det yngre barnet och 24 dagar för det äldre.

Nu slopas det tidigare kravet på att barnet måste vårdas hemma om pappan vill ta ut pappaledigheten efter att föräldraledigheten upphört. Om barnet börjat på dagvård är det här inte längre något hinder för att ta ut faderskapsledighet.

Förbättringar i visstidsanställdas rättigheter

Från början av 2013 måste arbetsgivaren i en utredning ge visstidsanställda information om grunderna för att anställningsförhållandet ingåtts på viss tid, om detta inte framgår av arbetsavtalet. Arbetstagarna måste också ges information om när visstidsanställningen upphör eller när den beräknas upphöra.

Inhyrda arbetstagare får också ökade rättigheter till information om orsaken till att arbetsavtalet ingåtts för viss tid och om längden på avtalet. Ändringen förbättrar inhyrda arbetstagares möjlighet att bedöma grunden till sin visstidsanställning och sina framtida möjligheter till sysselsättning inom bemanningsföretaget.

Beställaransvarslagen ändras i början av 2013 så att beställaren på begäran måste meddela personalen representanter om orsaken till att inhyrd arbetskraft används.

Periodiseringen av semesterersättningen som påverkat arbetslöshetsförmånerna slopas

Periodiseringen av semesterersättningen avskaffas vid årsskiftet i enlighet med ramavtalet. Den semesterersättning som utbetalas när ett anställningsförhållande upphör utgör inte längre hinder för utbetalning av arbetslöshetsförmåner. Periodiseringen avskaffas för anställningsförhållanden som upphör 1.1.2013 eller senare. Om anställningsförhållandet har upphört under 2012 görs periodiseringen av semesterersättningen som tidigare.

Förbättringar i arbetslösas grundtrygghet

Behovsprövningen av arbetsmarknadsstödet avskaffas i fråga om makens inkomster. Makens eller makans inkomster påverkar alltså inte längre arbetsmarknadsstödets storlek. Behovsprövningen kvarstår när det gäller egna och föräldrarnas inkomster.

Arbetslöshetsförmånernas förhöjning för den aktiva tiden räknas som prioriterad inkomst vid utkomststöd. Framöver minskar de inte längre utkomststödet.

Perioden för justering av långtidsarbetslösas bostadsbidrag förlängs från tre till sex månader. När personer som fått arbetsmarknadsstöd eller grunddagpenning i minst ett år får jobb justeras deras bostadsbidrag först sex månader efter att de börjat jobba.

Försök med sysselsättningsbonus inleds

Sammanlagt 61 kommuner inleder ett försök med sysselsättningsbonus. Försöket går ut på att långtidsarbetslösa får arbetsmarknadsstöd under den första månaden i arbete. Rätt till sysselsättningsbonus har arbetslösa som fått arbetsmarknadsstöd i 500 dagar eller vilkas rätt till arbetslöshetsdagpenning har upphört på grund av att maximitiden uppnåtts.

Arbetet måste pågå i minst 3 månader och arbetstiden vara minst 18 timmar per vecka. Sysselsättningsbonus betalas inte för lönesubventionerat arbete. Sysselsättningsbonus kan sökas hos arbets- och näringsbyråerna och den utbetalas av FPA.

Arbetskraftstjänsterna reformeras

Arbetskrafts- och företagstjänsterna samt de stöd och ersättningar som hör till dessa tjänster reformeras fr.o.m. början av år 2013:

  • De nuvarande arbetsmarknadsåtgärderna (arbetspraktik, arbetslivsträning och arbetsprövning) sammanslås till arbetsprövning
  • Villkoren för beviljande av lönesubvention ändras.
  • Den förberedande och den vägledande arbetskraftsutbildningen ändras till jobbsökarträning och karriärträning.
  • Möjligheten till arbetsträning utvidgas så att den gäller alla enskilda kunder.
  • Användningen av ersättning för rese- och flyttningskostnader utvidgas.
  • Sättet att uträtta ärenden på arbets- och näringsbyrån ändras när det gäller permitterade personer.
  • Sysselsättningskommissionerna ändras till delegationer för arbetskrafts- och företagsservice. Bestämmelserna om ändringssökande görs tydligare och rätten att söka ändring utvidgas.

Ändringar i deltidspensionen och förtida ålderspension

Enligt överenskommelsen om yrkeskarriärerna stiger åldersgränsen för deltidspension till 61 år och den förtida ålderspensionen slopas. Lagarna träder i kraft 1.1.2013, men på grund av övergångsbestämmelser börjar de tillämpas successivt:

  • Åldersgränsen för deltidspension stiger till 61 år för personer födda 1954 eller senare. För personer födda före 1954 förblir den nedre gränsen för deltidspension 60 år.
  • Personer som är födda 1952 eller senare kan inte längre få förtida ålderspension. Personer födda före 1952 kan fortsättningsvis ta ut förtida ålderspension när de fyllt 62 år.
  • De långtidsarbetslösa som beviljats tilläggsdagar och som är födda 1957 eller tidigare kan vid 62 år ta ut förtida ålderspension utan förtidsminskning.

Den nedre åldersgränsen för garantipensionen höjs med ett år i början av 2013: en person som får ålderspension eller förtida ålderspension har rätt till garantipension tidigast vid 63 år.

Nedskärningar i FPA-ersättningarna för läkemedel, behandlingar och resor

I början av februari 2013 sänks grundersättningen för ersättningsgilla läkemedel till 35 procent (42 procent år 2012). Den lägre specialersättningen sänks till 65 procent (72 procent år 2012), medan den högre specialersättningen hålls oförändrad.

Det årliga kostnadstaket för läkemedel sänks till 670 euro (cirka 700 euro år 2012). När kostnadstaket är nått betalar kunden endast 1,50 euro per läkemedel och köp.

Självrisken för resekostnader som ersätts av sjukförsäkringen stiger till 14,25 euro per resa (9,25 euro år 2012). Den årliga självrisken dvs. årstaket stiger samtidigt till 242,25 euro (157,25 euro år 2012).

FPA-ersättningarna för undersökningar och behandlingar inom den privata läkarvården sänks i fråga om laboratorieundersökningar och radiologiska undersökningar.

Inga justeringar i förvärvsinkomstbeskattningen

År 2013 görs inga inflations- eller förtjänstnivåjusteringar i förvärvsinkomstbeskattningen. Arbetsinkomstavdraget och grundavdraget inom kommunalbeskattningen höjs dock. I statens inkomstskatteskala införs tillfälligt en ny högsta inkomstklass som gäller dem som tjänar över 100 000 euro om året.

Televisionsavgiften avskaffas i slutet av 2012 och i stället införs en Yle-skatt, som är 0,68 procent av en persons sammanlagda förvärvs- och kapitalinkomst, dock högst 140 euro om året.

Avdragsrätten för räntor på bostadslån fortsätter att sjunka. År 2013 kan 80 procent (år 2012 85 procent) av bostadslånens räntor dras av i beskattningen.

Kommunernas inkomstskattesats stiger i 119 kommuner, vilket betyder högre skatt för 1,5 miljoner kommuninvånare. Den genomsnittliga inkomstskattesatsen i hela landet är 19,38 procent år 2013, vilket innebär en förhöjning med 0,14 procentenheter jämfört med 2012.

Samtliga mervärdesskattesatser höjs med en procentenhet år 2013. Den allmänna mervärdesskatten är 24 procent från början av 2013.

Ytterligare sker följande ändringar i beskattningen 2013:

  • Beskattningen av pensionsinkomsten skärps för den del som överstiger 45 000 euro.
  • Fordonsskatten höjs för att effektivisera miljöstyrningen.
  • Överlåtelseskatten skärps, vilket höjer kostnaderna vid byte av bostad. Förhöjningen tillämpas sannolikt först från och med början av mars.
  • En bankskatt införs.

Löntagarnas socialförsäkringsavgifter 2013 (i procent av lönen)

Arbetspensionsavgift

Under 53-åringar: 5,15
53 år fyllda: 6,50

Arbetslöshetsförsäkringsavgift: 0,6

Sjukförsäkringsavgift

Sjukvårdsavgift: 1,30
Dagpenningsavgift: 0,74

Kilometerersättningen förblir oförändrad

År 2013 är maximibeloppet för det skattefria inrikes heldagstraktamentet 38 euro, för det partiella dagtraktamentet 17 euro och för måltidsersättningen 9,50 euro (36, 16 och 9 euro år 2012).

Den skattefria kilometerersättningen för användningen av egen bil är oförändrad nästa år (45 cent/km), trots att medelpriset på bilar och bränslepriserna har stigit. Detta beror på att den kalkylerade nivån på kilometerersättningen minskas med fem procent till följd av en ändring av inkomstskattelagen.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.